Mediji: Indijci pokazali Amerikancima rusku podmornicu

Izvori u ruskim državnim strukturama potvrdili da su indijski partneri nedavno počinili nekoliko 'neprijateljskih akata prema Rusiji' (Indijska mornarica)

Skandal bez presedana dogodio se u odnosima Rusije i Indije, jer Moskva sumnja da je New Delhi odobrio predstavnicima mornarice SAD-a pristup ruskoj nuklearnoj podmornici INS Chakra (Project971), koja je u sastavu indijske mornarice od 2011. godine.

Incident, prema navodima lista Kommersant, prijeti da ozbiljno zakomplicira pregovore o iznajmljivanju druge nuklearne podmornice i ostalim projektima u oblasti vojno-tehničke saradnje između dvije zemlje.

To je za ruski list potvrdilo nekoliko izvora u ruskim državnim strukturama, navodeći da su indijski partneri nedavno počinili nekoliko “neprijateljskih akata prema Rusiji”, prenosi agencija Tass.

Prvi takav potezi bio je, kako se navodi, kada je delegacija mornarice SAD-a posjetila nosač aviona “Vikramaditya” (u vlasništvu indijske mornarice), zbog čega su ruski zvaničnici uputili protestnu notu.

U pripremi potestna nota Moskve

Poslije nekog vremena, kako je visoki vojni izvor rekao za Kommersant, američka delegacija posjetila je podmornicu “Chakra”.

Prema izvorima lista, specijalizirane ruske strukture pripremaju odgovor svojim indijskim partnerima.

“U toku su veoma teški razgovori, imamo puno pitanja”, naveo je jedan izvor.

List piše da će tokom predstojeće posjete zamjenika ruskog premijera Dmitrija Rogozina Indiji u decembru, pored ranije najavljenih dogovora o ruskom oružju, tema biti i ovi incidenti.

Izvor: Agencije