Mediji: Iran će moći brže do nuklearne bombe

S novim centrifugama Iran će biti u stanju za kratko vrijeme proizvesti bombu (Reuters)

Ključna ograničenja na nuklearni program Irana bit će ublažena za nešto više od 10 godina, čime će se prepoloviti vrijeme koje je Teherenu potrebno da napravi bombu, objavila je agencija AP, pozivajući se na tajni dokument u koji je imala uvid.

Ovaj dokument je jedini tajni dio prošlogodišnjeg sporazuma Irana i šest svjetskih sila.

U dokumentu se navodi da bi poslije perioda od 11 do 13 godina Iran mogao zamijeniti svojih 5.060 neefikasnih centrifuga za skoro 3.500 unaprijeđeniih mašina.

Pošto su te mašine pet puta efikasnije, vrijeme koje je potrebno Iranu da napravi oružje će se prepoloviti – sa jedne godine na šest mjeseci, navodi AP.

Agencija dodaje da je ove informacije dobila od dvojice diplomata koji su željeli ostati anonimni.

Sporazum na iskušenju

Iranski nuklearni sporazum nekoliko je puta bio na iskušenju.

Prvi put kada su 102 iranska parlamentarca tražila od zvaničnika svoje zemlje da odredi vremenski rok za ispunjavanje odredbi sporazuma.

Taj zahtjev parlamentaraca je upućen nakon što Sjedinjene Američke Države nisu odmrzle dvije milijarde dolara iranskih sredstava, kako je pisalo u ugovoru.

Iranski poslanici kritizirali su predsjednika zemlje Hassana Rouhanija jer nije imao djelotovoran mehanizam da privoli zapadne zemlje, potpisnice sporazuma, da poštuju odredbe.

Za izmjenu sporazuma glasali su i oni poslanici koji su prvobitno bili za njegovo usvajanje.

Trumpove prijetnje

U govoru koji je održao na konferenciji Američko-izraelskog odbora za javne poslove, republikanski kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izjavio je da će mu, čim postane predsjednik zemlje, vanjskopolitički prioritet biti “razbijanje” nuklearnog sporazuma s Iranom.

Pored toga, Trump je obećao “razbiti mrežu globalnog terorizma pod kontrolom Teherana”.

Vrhovni iranski vjerski vođa ajatolah Ali Khamenei izjavio je da će u slučaju da predsjednik SAD-a “pocijepa” sporazum Iran taj dokument “spaliti”.

“Mi ne kršimo dogovor, ali ako ga druga strana prekrši, ukoliko ga pocijepaju, mi ćemo ga spaliti”, naveo je Khamenei u izjavi koja je objavljena na njegovoj službenoj web stranici.

Izvor: Agencije