Mediji: Iran poslao majmuna u svemir

SAD i saveznici zabrinuti su da tehnologija iz svemirskog programa, također, može biti korištena i za razvijanje dugodometnih raketa (EPA)

Iran je u ponedjeljak u svemirskoj kapsuli lansirao majmuna i vratio ga živog i zdravog na Zemlju, objavila je iranska televizija Al-Alam, koja emitira na arapskom jeziku.

Iran je u ponedjeljak uspješno lansirao kapsulu pionir s majmunom na 120 kilometara visine i vratio je bez oštećenja”, objavila je televizija, citirajući Organizaciju za aerosvemirsku industriju pri iranskom Ministarstvu odbrane.

Ovaj poduhvat na televiziji je opisan kao još jedan korak Irana ka slanju čovjeka u svemir.

Teheran je sredinom januara najavio da planira poslati majmuna u svemir u okviru proslave 34. godišnjice pobjede Islamske revolucije iz 1979. godine.

Lansiranje je tada predstavljeno kao prva etapa u programu “slanja čovjeka na Mjesec za pet do osam godina”.

Prethodni pokušaji

Projekt je predviđao slanje majmuna na 120 kilometara visine u trajanju dvadesetak minuta u kapsuli teškoj 285 kilograma lansiranoj raketom Kavoshgar-5.

Iran je već poslao tri satelita u svemir od 2009. godine, te kapsulu u kojoj su bili štakor, insekti i kornjače u februaru 2010. godine.

Prethodni pokušaj lansiranja majmuna u svemir završio je neuspjehom 2011. godine, što je Teheran priznao ne navodeći razloge, pišu agencije.

Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici zabrinuti su da ovakva tehnologija iz svemirskog programa, također, može biti iskorištena i za razvijanje raketa dugog dometa, koje bi potencijalno mogle nositi nuklearne bojeve glave.

Izvor: Agencije