Mediji: Istočna Ghouta postaje druga Srebrenica

U Siriji građanski rat traje sedam godina, a otvoreno je više frontova s više sukobljenih strana (EPA)

Istočna Ghouta se pretvara u sirijsku Srebrenicu, a međunarodna zajednica opet skreće pogled, tvrdi Guardian u tekstu u kojem iznosi ocjene o sličnostima između tog zločina u BiH 1995. i onog u Siriji.

“Sa svakim novim djetetom koje umre, sa svakim činom brutalnosti koji prođe nekažnjeno, Istočna Ghouta sve više liči na ono što je Kofi Annan jednom nazvao najgorim zločinom počinjenim na evropskom tlu od 1945. godine. Istočna Ghouta se pretvara u sirijsku Srebrenicu”, upozorava se u tekstu Simona Tisdalla.

Poput Srebrenice 1995. godine, navodi se u tekstu, Istočna Ghouta, na obodu Damaska, pod opsadom je režimskih snaga od rane faze rata u Siriji, a višegodišnje iscrpljivanje protivnika nije uspjelo istjerati pobunjeničke frakcije, koje kontroliraju to područje.

“Kao što je bio slučaj u Srebrenici, prekinut je dotok hrane, humanitarne i zdravstvene pomoći. Ujedinjene nacije su 1993. označile Srebrenicu kao “sigurno područje”. Prošle godine, Rusi su proglasili Istočnu Ghoutu ”zonom deeskalacije”, u okviru moskovskih neuspješnih mirovnih pregovora u Astani”, navodi Guardian.

Zračni udari i bombardiranje

Ali, dodaje, bez uspjeha – kao i u Bosni, niko nije pokušao da zaštiti civile kada je ofanziva režima tamo počela u decembru nakon propasti pregovora.

“Zračni udari i bombardiranje, koji uzimaju strašan danak, sada bez kažnjavanja izvode sirijske snage i oni koji ih podržavaju iz Rusije”, tvrdi se u tekstu.

UN je, navodi se, skoro preklinjao koaliciju koja podržava Assada da pristane na hitan prekid vatre radi dostavljanja humanitarne pomoći, ali su njihove molbe ignorirane.

“Umjesto toga, pažnja velikih sila, SAD-a i Rusije, i regionalnih aktera kao što je Turska, fokusirana je na veliku igru strategije koja se igra nad leševima pola miliona Sirijaca”, tvrdi se u tekstu i napominje da su njihove oči usmjerene na buduću kontrolu zemlje, podijeljene na zone uticaja.

Za Trumpovu administraciju, kako se objašnjava, to znači ograničenje pretpostavljenjih iranskih ambicija da formira “kopneni most” ka Mediteranu, ili “šiitski polumjesec”, koji se proteže od Herata u Afganistanu do doline Bekaa u Libanu.

S druge strane, dodaje se, za Turke je sve stvar “razbijanja Kurda”, a za ruskog predsjednika Vladimira Putina sve se vrti oko moći.

“Međutim, za stanovnike Istočne Ghoute, sve je stvar preživljavanja. Rekordan broj mrtvih je zabilježen u proteklih 36 sati u oblasti gdje se ukupni broj mrtvih od 2011., kada je rat počeo, kreće u nesagledivim hiljadama. Izlaza nema”, naveo je Guardian.

Međunarodna zajednica gledala u stranu

U tekstu se tvrdi da je 1995. godine “svijet stajao i gledao”, a međunarodna zajednica, iako je “dobro znala šta bi general Ratko Mladić mogao da uradi i da predstoji masakr”, gledala je u stranu.

“Agonija u istočnoj Ghouti, već ozloglašenoj kao mjesto napada hemijskim oružjem 2013. uz upotrebu gasa sarin, sporija je, ali se na sličan način ignorira. Ponovo se ubijaju civili, uključujući veliki broj djece. Još jednom, zapadne sile sa snagama raspoređenim u zemlji, odbijaju da interveniraju. UN je ponovo bespomoćne, Vijeće sigurnosti ne može da reagira zbog vetoa Rusije.”

Britanski list dodaje i da je, za sada, sirijski predsjednik Bashar al-Assad, “poput Mladića 1995.” – djeluje otporan na vansjki pritisak.

Prema tvrdnjama Guardiana, brojni su dokazi koji nagovještavaju da je Assad umiješan u ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, ali za sada nije bilo nikakvih optužbi.

“Danas, u istočnoj Ghouti, kao u Srebrenici 1995., čine se podli zločini koji bi mogli da se označe kao genocid. U novembru, Mladić je konačno osuđen za genocid u Hagu. Potrebne su bile 22 godine. Koliko će još djece umrijeti prije nego što pravda stigne u Siriju”, pita na kraju teksta britanski list.

Izvor: Agencije