Mediji: Izrael napao vojnu bazu u Siriji

Izrael je napao zrakoplovnu vojnu bazu na sjeverozapadu Sirije, a meta je bila pošiljka raketa namijenjena libanskom šiitskom pokretu Hezbollahu, izvijestila je u četvrtak satelitska mreža Al Arabiya.

Američki čelnik je za agenciju France-Presse potvrdio “izraelski udar”, ali nije ništa rekao o njegovoj meti.

“U prošlosti su mete bile rakete koje su se dopremale Hezbollahu”, kratko je rekao.

Čelnici izraelske Vlade nisu htjeli potvrditi nikakvu informaciju o takvom napadu.

Al Arabiya je izvijestila, pozivajući se na neimenovane “ekskluzivne izvore”, da je “bombardirana pošiljka raketa zemlja-zrak namijenjena Hezbollahu u Libanonu”, smjerajući na moćan libanski šiitski pokret, koji se zajedno sa sirijskim snagama bori protiv pobunjenika.

‘Ništa neobično’

Stefanie Dekker, reporterka Al Jazeere koja izvještava iz Jerusalema, kaže da je Izrael odbio komentirati napad, ali da napadi poput ovog nisu “ništa neobično”.

Ona je podsjetila na izraelske napade na sirijski konvoj u blizini Damaska ​​u januaru i maju, kao i na uništenje rakete skladišta u blizini Latakije u julu.

“Ljudi ovdje govore kako je vrlo moguće da je Izrael izvršio ovaj zračni napad, ali zvaničnici izraelske vojske bili su ‘bez komentara'”, rekla je.

Američka mreža CNN je, također, izvijestila, prenoseći izjavu neimenovanog čelnika američke uprave, da su izraelski borbeni avioni izveli napad, ciljajući rakete i pripadajuću opremu, za koju su Izraelci ocijenili da bi mogla biti namijenjena Hezbollahu.

Nešto ranije sirijska nevladina organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) izvijestila je o više eksplozija u srijedu u zoru u bazi u Sonar Jableu, blizu Latakije, na sirijskoj obali.

Ta organizacija nije mogla reći što je bilo uzrok eksplozija.

Sirijski sigurnosni izvor rekao je, pak, da je jedna raketa pala blizu jedne baze u toj regiji, ali nije pričinila nikakvu štetu.

Izvor: Al Jazeera i agencije