Mediji: Izrael špijunirao pregovore s Iranom

Izrael je izvještaj o špijuniranju označio 'krajnje pogrešnim optužbama' (AP)

Izrael je špijunirao američke pregovore o iranskom nuklearnom programu i prosljeđivao prikupljene informacije republikanskim članovima Kongresa kako bi smanjili podršku za razgovore između Irana i velikih sila, piše Wall Street Journal.

Bijela kuća je otkrila operaciju kada su obavještajne agencije SAD-a, špijunirajući Izrael “presrele komunikacije između izraelskih zvaničnika sa detaljima za koje u SAD-u vjeruju da mogu poteći samo od onoga ko ima pristup povjerljivim razgovorima”.

Međutim, administraciju predsjednika SAD-a Baracka Obame mnogo je više brinulo što su te informacije procurile u Kongres kako bi se omeo potencijalni sporazum.

“Jedna je stvar da SAD i Izrael špijuniraju jedno drugo. Druga je stvar ako Izrael krade tajne SAD-a i predstavlja ih nazad zastupnicima SAD-a da podrije diplomatiju SAD-a”, rekao je za WSJ visoki američki zvaničnik.

U izvještaju WSJ-a se citiraju izraelski zvaničnici, koji kažu da su izraelski premijer Benjamin Netanyahu i izraelski ambasador u SAD-u Ron Dermer znali da će takvo miješanje nanijeti štetu odnosima s Bijelom kućom, ali su odlučili da je to cijena koja se može tolerirati.

‘Krajnje pogrešne optužbe’

Ipak, pokazalo se da je kampanja udaljila demokrate u Kongresu, čija je podrška bila ključna da bi se sporazum blokirao.

U izvještaju se navode razgovori s više od deset aktuelnih i bivših diplomata, obavještajnih zvaničnika i zastupnika u SAD-u i Izraelu.

Ta zemlja je izvještaj o špijuniranju označila “krajnje pogrešnim optužbama”.

“Država Izrael ne špijunira želeći nanijeti štetu SAD-u ili drugim izraelskim saveznicima. Pogrešne optužbe jasno imaju cilj podriti jake veze između SAD-a i Izraela i sigurnosnih i obavještajnih odnosa koji dijelimo”, rekao je visoki zvaničnik u kabinetu izraelskog premijera za američki list.

Napetost između Netanyahua i Obame je porasla nakon nedavnog obraćanja izraelskog premijera Kongresu, u kome je kritizirao sporazum o kojem se pregovora.

Netanyahua su u Kongres pozvali republikanci, bez konsultacija s Bijelom kućom.

Izvor: Agencije