Mediji: Izraelski dron u rukama Assadovog režima?

Fotografija koja je objavljena u nedelju pokazuje dron koji je napravljen u Izraelu kako leti iznad Siriji (Israel Aerospace Industries)

Fotografija uslikana u Siriji pokazuje da sirijski režim koristi dron, napravljen u Izraelu, a koji je prodan Rusiji, u svojoj borbi protiv pobunjenika, prenosi IsraelNews.

Fotografija koja je objavljena u nedelju pokazuje dron koji je napravljen u Izraelu kako leti iznad Siriji. Firma Israel Air Industries (IAI) je prodala isti dron Rusiji.

Neki mediji su prenijeli da je Rusija izraelski dron prodala režimu Bashara al-Assada, ali to još nije potvrđeno.

Dron je dizajniran za vojne misije, a može prelaziti razdaljine od nekoliko stotina kilometara.

Prekid vatre u Siriji

Ujedinjeni narodi i partnerske humanitarne organizacije planiraju u sljedećih pet dana dopremiti pomoć za 154 hiljade Sirijaca koji se nalaze u opkoljenim područjima, saopćio je danas UN-ov koordinator u Damasku Yacoub El Hillo.

Američko-ruski sporazum o prekidu vatre u Siriji stupio je na snagu u petak u ponoć.

Ujedinjeni narodi izrazili su nadu da će prestanak borbenih djelovanja omogućiti dostavu humanitarne pomoći i otvoriti put političkom rješenju sukoba. Mnogi stanovnici Sirije, međutim, u to ne polažu prevelike nade.

U sukobima u Siriji je do sada ubijeno najmanje 250.000 ljudi.

Više od 1.000 civila ubijeno je u ruskim zračnim udarima u Siriji od početka ruske intervencije u toj zemlji 30. septembra 2015. godine, saopćila je nedavno organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

U zračnim udarima stradalo je 1.015 civila, uključujući i 238 djece i 2.034 borca, saopćio je SOHR.

Izvor: Al Jazeera i agencije