Mediji: Janši potvrđena zatvorska kazna

Janši i ostalima preostaje žalba na Ustavnom sudu, a nakon toga na Europskog sudu za ljudska prava (AFP)

Vrhovni sud Slovenije u srijedu je, po neslužbenim informacijama koje su prenijeli slovenski mediji, potvrdio kaznu trojici osuđenih u aferi Patria, među kojima je i bivši premijer Janez Janša, koji je osuđen na dvije godine zatvora.

“Vrhovni sud odbacio je Janšinu žalbu, a odluka je usvojena odnosom glasova tri prema dva”, objavio je na svojoj internetskoj stranici mariborski dnevnik Večer, pozivajući se na dva neovisna neslužbena izvora, prenosi Tanjug.

Janši te bivšem brigadiru Vojske Slovenije Antonu Krkoviču i poduzetniku Ivanu Črnkoviču vijeće Vrhovnog suda odbilo je utemeljenost zahtjeva za zaštitu zakonitosti.

To znači da zatvorske kazne koje im je krajem travnja potvrdio Viši sud u Ljubljani ostaju pravomoćne.

Nezakonito posredovanje i primanje mita

Preostaje im žalba na Ustavnom sudu, a nakon toga na Europskog sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Vrhovni sud potvrdio je da je odluka o slučaju donesena, ali je odbio komentirati njezin sadržaj, navodeći da će strankama u postupku rješenje biti dostavljeno u zakonskom roku od 30 dana, prenosi Hina.

Janša, Krkovič i Črnokovič osuđeni su za nezakonito posredovanje i primanje mita 2006. godine od finske tvrtke Patria, koja je slovenskoj vojsci isporučivala oklopna vozila.

Sva trojica od početka afere negiraju navode iz presude, a Janez Janša tvrdi da se radi o politički motiviranoj sudskoj presudi, kako bi ga se udaljilo iz politike.

Janša, lider glavne oporbene Slovenske demokratske stranke, proglašen je krivim prošle godine na ljubljanskom sudu za primanje mita od finskog proizvođača, tvrtke Patria, prilikom kupovine oklopnih transportera za slovensku vojsku, u vrijeme dok je bio premijer.

Iz zatvora na parlamentarne sjednice

Janša je u srpnju ove godine na izborima izabran za zastupnika u Parlamentu, ali je njegov mandat i dalje sporan.

Neovisna komisija pravnika, koja je imenovana kako bi utvrdila odnosi li se i na njega zakonska odredba po kojoj funkciju zastupnika ne može obavljati netko tko je osuđen na više od šest mjeseci zatvora, u srijedu je priopćila da su moguća dva rješenja – prema jednom Janši bi se mandat oduzeo, a prema drugom bi ga zadržao, ali bi njegova zastupnička prava bila suspendirana sve dok boravi u zatvoru na izdržavanju kazne.

Janša je do sada na parlamentarne sjednice dolazio iz zatvora Dob, gdje izdržava dvogodišnju kaznu.

Sudski proces protiv njega nazvao je političkim lovom na vještice, a bio je premijer u dva navrata – prvo od 2004. do 2008. godine, a zatim od 2012. do 2013. godine.

Tijekom drugog mandata Janša je bio prinuđen odstupiti s vlasti zbog optužbi za korupciju.

Izvor: Agencije