Mediji: Jezero slane vode pronađeno ispod površine Marsa

Radarskim instrumentom je bilo nemoguće utvrditi dubinu "jezera", ali istraživački tim pretpostavlja da je duboko najmanje jedan metar (EPA)

Jezero slane vode navodno je pronađeno ispod površine Marsa, što povećava mogućnost pronalaska života na crvenoj planeti, prenose svjetski mediji.

U studiji objavljenoj danas u magazinu Science, ne precizira se da li je riječ o podzemnom bazenu, rezervoaru ili nanosu blata, prenio je AP.

“Ukoliko su ovi istraživači u pravu, ovo je prvi put da smo pronašli dokaz o velikom vodenom tijelu na Marsu”, izjavila je geofizičarka sa Univerziteta u Teksasu.

Veličina jezera

Otkriveno jezero nalazi se ispod južne polarne ledene kape Marsa, na dubini od 1,5 kilometara, a široko je oko 20 kilometara, prenijeli su britanski mediji.

Radarskim instrumentom je bilo nemoguće utvrditi dubinu “jezera”, ali istraživački tim pretpostavlja da je duboko najmanje jedan metar.

Jezero, nalik na subglacijalna jezera kakva se mogu naći na Zemlji, ispod antarktičkog leda, otkrili su italijanski naučnici.

“To vjerovatno ipak nije veliko jezero”, izjavio je profesor Roberto Orosei iz Italijanskog nacionalnog instituta za astrofiziku, koji je vodio studiju.

Izvor: Agencije