Mediji: Južna Koreja obučava specijalce da ubiju Kima

Seul planira identificirati i eliminirati 1.000 primarnih ciljeva - uključujući nuklearno oružje i objekte za lansiranje raketa (EPA)

Južna Koreja obučava svoje specijalne snage da uhvate i ubiju sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una i njegove najbliže savjetnike, a ta strategija je dio niza mjera kojima bi Seul uzvratio Pjongjangu u slučaju da izvede napad, navodi britanski Independent, pozivajući se na južnokorejske medije.

Južnokorejski mediji objavili su Vladin dokument u kojem piše da Seul, također, planira identificirati i eliminirati 1.000 primarnih ciljeva – uključujući nuklearno oružje i objekte za lansiranje raketa – i da istovremeno zaustavi napad Sjeverne Koreje, navodi londonski dnevnik.

Mediji tvrde i da je Ministarstvo odbrane Južne Koreje informiralo predsednika te zemlje Moon Jae-ina o tom dorađenom nacrtu, nakon što je on zvaničnicima naložio da izrade ofanzivni vojni plan.

‘Kim Jong-un živi u strahu’

Oni su razgovarali o svojoj revidiranoj strategiji samo dan uoči najnovijeg lansiranja sjevernokorejske rakete u utorak.

Moon je rekao da bi vojska Južne Koreje trebala biti spremna da “brzo pređe u ofanzivni položaj u slučaju da Sjeverna Koreja izvede provokaciju koja bi prešla liniju ili napadne region”, piše list Chosun Ilbo.

U međuvremenu je predsjednik Odbora za obavještavanje južnokorejskog parlamenta Lee Cheol-woo rekao da Kim Jong-un živi u strahu da će biti ubijen u napadu visokoobučenih vojnika, a to tvrdi na osnovu izvještaja južnokorejske obavještajne službe.

Izvor: Agencije