Mediji: Koliko će zarazna biti austrijska politika u 2018?

Beč je spreman da uspostavi snažnije odnose sa zemljama Višegradske četvorke, tvrdi Euronews (EPA)

Dolazak na vlast krajnje desnice u Austriji podigao je nekoliko obrva u Evropskoj uniji, a nova koalicija između Narodne stranke kancelara Sebastijana Kurza i antimigracione Slobodarske partije na putu je da ospori migracionu politiku bloka, upozorava Euronews.

Na portalu evropske televizije tvrdi se da Austrija planira provesti akciju protiv izbjeglica i smanjiti njihove beneficije te postavlja pitanje “koliko će biti zarazna politika te zemlje?”

“Postoji tendencija ka relaksaciji odnosa s tim strankama. Tako da bismo, malo po malo, mogli vidjeti kako se uspostavljaju savezi, prvo na nacionalnom nivou, a onda, zaista polako, to bi moglo dovesti do saveza na nadnacionalnom i evropskom nivou”, rekao je Benjamin Biard sa Katoličkog univerziteta u Louvainu.

Beč se približava Višegradskoj grupi

Euronews dodaje da se migrantska politika EU-a već pokazala kao neuspješna u četiri zemlje Višegradske četvorke: Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj.

Ove zemlje su glasale protiv obaveznih kvota za preraspodjelu izbjeglica.

“Beč je spreman uspostaviti snažnije odnose sa zemljama Višegradske četvorke. Gledajući ka 2018. godini, to bi mogao postati veliki problem za EU, jer je njen cilj nova migraciona politika, dok unapređuje solidarnost sa zemljama južne Evrope”, zaključuje Euronews.

Izvor: Agencije