Mediji: Kurdski YPG okrenuo leđa SAD-u

Turska vojska je pokrenula operacije protiv YPG-a koji se ne želi povući sa istočnih obala rijeka Eufrata (Reuters)

Sirijske demokratske snage (SDF), među kojima dominiraju Jedinice narodne zaštite (YPG) koje su sirijski ogranak Radničke partije Kurdistana (PKK), nedavno su okrenule leđa Sjedinjenim Američkim Državama, zaprijetivši Washingtonu da će okončati operaciju u Raqqi.

Zvanična Ankara je u nekoliko navrata upozorila SAD kako ne treba „koristiti terorističku grupu u borbi protiv druge terorističke grupe“, odnosno YPG protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u regiji.

Iz YPG-a su poslali ultimatum Washingtonu u kojem se navodi kako će SDF povući svoje jedinice iz operacije preuzimanja Raqqe iz ruku ISIL-a, te pozicionirati ih oko grada Manbij ukoliko Turska ne prestane sa zračnim udarima na ovo područje Sirije, javlja Daily Sabah.

Turski list piše kako, nakon što se ispostavilo kako je SDF-ova objava o odlasku YPG-a iz Manbija bila prevara, turska vojska je nastavila sa granatiranjem pripadnika YPG-a, kao i sa zračnim napadima na područje Manbija.

Naredna turska meta

Turska vojska je pokrenula operacije protiv YPG-a koji se ne želi povući sa istočnih obala rijeka Eufrata.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan ove sedmice je kazao kako će naredna meta turske vojske, nakon osvajanja al-Baba, biti Manbij, u sklopu nastojanja Ankare da stvori zonu bez ISIL-a na sjeveru Sirije.

Krajem augusta je Turska pokrenula operaciju Štit Eufrata kako bi ISIL prognala iz sirijskih gradova Jarablus, al-Rai i al-Bab i spriječila YPG da ojača svoju kontrolu u ovim gradovima.

Tenzije oko YPG-a će vjerovatno rasti jer je Turska izdala nalog za hapšenje Saliha Muslima, lidera PYD-a koji je političko krilo YPG-a. Muslim se optužuje kako stoji iza planiranja i izvođenja napada u Ankari ovog februara kada je poginulo 29 civila, podsjećaju turski mediji.

Izvor: Agencije