Mediji: Mehaničar osumnjičen za pad ruskog aviona

Dosad je Egipat javno izjavljivao da nisu pronađeni dokazi o padu zrakoplova MetroJeta (EPA)

Mehaničar zrakoplovne tvrtke EgyptAir, čiji se rođak pridružio skupini Islamska država Irak i Levant u Siriji, osumnjičen je za postavljanje bombe u ruski putnički zrakoplov koji se srušio u Egiptu krajem listopada, potvrdili su izvori upoznati s istragom.

Dosad je Egipat javno izjavljivao kako nisu pronađeni dokazi da je pad zrakoplova MetroJeta, koji se srušio na Sinajskom poluotoku nakon polijetanja iz Sharm el-Sheikha, rezultat terorističkog napada.

U padu zrakoplova poginulo je svih 224 putnika i članova posade.

Visoki sigurnosni dužnosnik EgyptAira demantirao je da je netko od djelatnika tvrtke uhićen ili osumnjičen, a dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova je, također, rekao da nije bilo uhićenja.

Mehaničaru navodno pomagali policajci

Međutim, izvori koji su željeli ostati anonimni radi osjetljivosti istrage koja je u tijeku, rekli su za Reuters da je mehaničar uhićen zajedno s dva policajca u zračnoj luci i nosačem prtljage koji su osumnjičeni da su mu pomogli postaviti bombu u zrakoplov.

“Nakon što je saznao da jedan od njegovih članova ima rođaka koji radi u zračnoj luci (u Sharm el-Sheikhu), ISIL je poslao bombu u ručnoj torbi toj osobi”, kazao je jedan od izvora.

“Rečeno mu je da ne postavlja nikakva pitanja i da stavi bombu u avion”, dodao je isti izvor.

Drugi izvor je kazao kako su dva policajca osumnjičena da su “zažmirila” na sumnjivu prtljagu na sigurnosnoj provjeri. Međutim, “postoji mogućnost da samo nisu dobro radili svoj posao”.

Svi radnici provjereni

Visoki sigurnosni dužnosnik EgyptAira potvrdio je kako su zaposelnici državne sigurnosti provjeravali sve radnike u zračnoj luci u Sharm el-Sheikhu, ali da nisu pronašli bilo kakve dokaze koji upućuju na sumnju prema bilo kome od njih.

Dužnosnik je kazao i da su pratili obiteljske veze svih zaposlenih, ali da ni tu nije bilo ništa sumnjivo.

“Svaki zaposlenik koji pokazuje simpatije prema militantima spriječen je raditi u bilo kojoj zračnoj luci”, rekao je za Reuters.

Izvor: Agencije