Mediji: Merkel pod pritiskom kao nikada

Traži se hitno razrješenje afere BND i NSA (Getty Images)

Njemačka kancelarka Angela Merkel nalazi se pod do sada najvećim pritiskom zbog afere Njemačke obavještajne agencije (BND). Upravo je BND optužuje da je pomagala Amerikancima u špijuniranju Evropljana, o čemu je, kako se saznaje, bila informisana Kancelarska služba, piše danas njemačka štampa.

Štampa ukazuje i na veoma oštre tonove u vladajućoj koaliciji u Berlinu između kancelarkinih demokršćana i Socijaldemokratske partije (SPD) vicekancelara Sigmara Gabriela.

Demokršćani su ljuti zbog oštrih zahtjeva socijaldemokrata da se liste takozvanih selektora (telefonski brojevi i mail adrese), odnosno onih koje je Američka tajna služba (NSA) prisluškivala, objave čak i protiv volje Amerikanca, a zamjenik Angele Merkel u Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU) Armin Laschet upozorio je indirektno svoje aktuelne partnere da stavljaju na kocku sigurnost Njemačke.

Ljutnja demokršćana

Lideri SPD-a i sekretar Yasmin Fahimi zatražili su uvid u te liste, nezavisno od stava Amerike, a Merkel je još i rekla je da jedan njemački kancelar ne smije biti potčinjen Amerikancima čime je, kako ocjenjuje štampa, prije svega, na sebe navukla ljutnju demokršćana.

Šef Zastupničkog kluba demokrišćana Volker Kauder je, povodom takvih zahtjeva SPD-a, govorio o opterećenju koalicije, dok je njena zamjenica u CDU-u Julia Kloeckner sve to povezala sa, po SPD lošim rezultatima anketa istraživanja javnog mnijenja.

“Čovjek sve više dobija utisak da SPD hitno traži temu kako bi se mogla izvući iz loših rezultata popularnosti stranke”, rekla je Kloekner.

Socijaldemokrate su, međutim, za svoj stav dobile podršku i bivšeg kancelara Gerharda Schroedera, a i opozicijska stranka Zeleni je od Merkel zahtijevala hitno razrješenje afere BND i NSA.

Pravni haos

Zamjenik šefa Zastupničkog kluba stranke Zeleni Konstantin von Notz prebacio je vladi u Berlinu za desetogodišnji pravni haos u BND-u, dok je šef liberala, danas vanparlamentarne stranke, Christian Lindner upozorio na opasnost od Watergate afere, zbog koje je američki predsjednik Richard Nixon morao podnijeti ostavku 1974. godine.

“Ako se Merkel ne pobrine za jedno bezuslovno razjašnjenje, onda bi afera mogla dobiti šire dimenzije Watergate afere’ u Americi”, rekao je Lindner koji je ovog vikenda ponovno izabran za šefa liberala i najavljuje povratak svoje stranke u njemački parlament.

Izvor: Agencije