Mediji: Mišković prodao Delta tržne centre

Miškoviću se sudi zbog optužbi da je oštetio putarska preduzeća u Srbiji (Reuters)

Delta je prodala tržne centre u Beogradu i Podgorici, prenose beogradski mediji.

“Tačno je da su ‘Delta siti’ u Beogradu i Podgorici prodati Hyprop Investments fondu. Vrednost transakcije je 202,8 miliona eura”, rečeno je u PR službi Delta holdinga listu Blic.

Hyprop Investments je najveći afrički fond specijaliziran za ulaganja u tržne centre.

Iz kompanije nije saopćeno više detalja.

Raniji navodi

Ranije je kompanija Delta holding povodom medijskih napisa da je šoping-centar prodat saopćila da sve što je u vlasništvu Delte ima potencijal da se proda, ali da za sada ništa nije prodano, navodi B92.

“Ali ako naiđe dobar kupac, odnosno dobra ponuda, razmislićemo”, rečeno je tada.

Predsjednik kompanije Miroslav Mišković izjavio je nedavno za list Danas da je menadžment Delta holdinga u ozbiljnim pregovorima za prodaju tržnih centara “Delta siti” u Novom Beogradu i Podgorici, uz objašnjenje da se svi ti i slični potezi u posljednje vrijeme povlače “jer nije dobro da sva jaja budu u jednoj korpi”.

Pieter Prinsloo, generalni direktor kompanije Hyprop, izjavio je da preuzimanje Delta City tržnih centara u skladu sa poslovnom strategijom ove firme, koja se bazira na preuzimanju kvalitetnih i profitabilnih šoping-molova na tržištima u razvoju, prenosi portal Ekapija.

On je najavio da Hyprop planira nastaviti investicije u centralnoj i istočnoj Evropi, te da namjeravaju u sljedećih pet godina u ovoj regiji preuzeti portfolio tržnih centara u vrijednosti blizu milijardu eura.

U narednih 12 mjeseci Delta će u ime Hysteada upravljati šoping-centrima u Beogradu i Podgorici. Također je najavljena mogućnost da Hystead sljedeće godine otvori pridružnicu u Beogradu.

Suđenje Miškovićima

Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku i vlasniku Nibens grupe Milu Ðuraškoviću, kao i još osmorici optuženih, sudi se zbog optužbi da su oštetili putarska preduzeća u Srbiji za blizu 30 miliona eura.

Miroslav Mišković položio je krajem 2014. dvanaest miliona eura u gotovini kao garanciju da neće pobjeći iz zemlje dok traje sudski postupak, dok su Marko Mišković i Ðurašković dali jamstvo u nekretninama u iznosu 3,2 miliona eura, odnosno 3,7 miliona eura.

Tužilac je u završnoj riječi na suđenju u Specijalnom sudu prošle sedmice zatražio da Marku Miškoviću bude izrečena i novčana kazna od milion dinara.

Za Đuraškovića tužilaštvo je predložilo kaznu od 15 godina zatvora zato što je oštetio putarska preduzeća, ali i kruševačku fabriku maziva, čiji je vlasnik bila spomenuta korporacija, kao i novčanu kaznu od milion dinara (blizu osam hiljada eura).

Završnica ovog suđenja vodi se bez Miroslava Miškovića, jer je sud odlučio da se ne čeka Miškovićev oporavak zbog problema sa zdravljem, zbog čega mu je postupak razdvojen krajem prošle godine.

Izvor: Agencije