Mediji: Modrić se nagodio sa španskom poreznom upravom

Zatvorske kazne do dvije godine mogu se pretvoriti u novčane kazne ako osoba ranije nije bila kažnjavana (EPA)

Kapiten hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić (33), optužen za poreznu prevaru u Španiji, nagodio se s tamošnjom poreznom upravom te je pristao platiti 1,4 miliona eura u zamjenu za osmomjesečnu zatvorsku kaznu, izvijestile su novine El Mundo.

Špansko državno tužilaštvo optužilo je prošle godine nogometaša Real Madrida i njegovu supruga Vanju Bosnić za poreznu prevaru od 870.728 eura, a u januaru ih je saslušao istražni sudija pored Madrida.

Oni su u Luksemburgu otvorili kompaniju Ivano S.a.r.l., na račun koje je Modrić dobijao novac od sponzorskih ugovora 2013. i 2014. godine, prenbosi Hina.

Kompanija za izbjegavanje poreza

Istraga je počela 2016. godine, kada su poreznici primijetili da u njegovoj poreznoj prijavi nema prihoda ostvarenog od sponzorskih ugovora.

U imovinskoj kartici je navodno naveo da je vlasnik kompanije Ivano S.a.r.l., čija je upraviteljica njegova supruga.

Porezna policija je pregledala kompaniju Ivano S.a.r.l. u Luksemburgu te ustanovila da se ona ne bavi upravljanjem imidža Luke Modrića, da nema zaposlenika i opremu te da služi nogometašu za izbjegavanje plaćanja poreza u Španiji.

Za porezne prevare veće od 120.000 eura u Španiji su propisane zatvorske kazne između jedne i pet godina.

Modrić se nagodio, priznavši krivicu i prihvativši osmomjesečnu zatvorsku kaznu, koja mu je pretvorena u novčanu kaznu, tvrdi El Mundo, pozivajući se na uvid u sporazum.

Zatvorske kazne do dvije godine mogu se pretvoriti u novčane kazne ako osoba ranije nije bila kažnjavana.

Modrić i njegova supruga time su izbjegli suđenje, na kojem su mogli biti oslobođeni optužbe, ali i osuđeni.

Ili novac, ili zatvor

U slučaju osuđujuće presude, mogli su dobiti dvije ili više godina zatvora, koje bi u tom slučaju morali izdržavati.

Nagodbom su pristali platiti 870.728 eura neplaćenog poreza, kamatu od 129.272 eura, kaznu od 348.291 eura te iznos od 60.000 eura umjesto odlaska na osam mjeseci u zatvor – ukupno 1,4 miliona eura.

Modrićev advokat Jose Antonio Choclan Montalvo nije odgovorio na pitanje, a porezna uprava je saopćila da ne smije davati informacije o poreznim obveznicima.

Modrić, istražni sudija Gonzalo Salgado i državno tužilaštvo u subotu nisu bili dostupni za komentar.

Izvor: Agencije