Mediji: MOL plaćao i Karamarkovu firmu

Hrvatski politički tjednik Nacional objavio je nove tajne dokumente za koje tvrdi da dokazuju kako je konzultant mađarskog MOL-a Josip Petrović, kao član uprave kompanije INA plaćao i tvrtku Soboli, kojom je u to vrijeme upravljao današnji potpredsjednik hrvatske Vlade Tomislav Karamarko.

Kako piše Nacional, Karamarko je bio izravno angažiran u izradama povjerljivih poslovnih analiza za kompaniju INA, koja je tad već bila u suvlasništvu MOL-a.

“Karamarko je tijekom 2004. kao predsjednik Uprave tvrtke Soboli, izravno bio angažiran na izradama tajnih poslovnih procjena i izvješća za potrebe Ine”, piše Nacional.

Osim toga, tjednik navodi kako “poput špijunskih informacija, izvješća nose oznaku tajnosti”. 

“Uvidom u njihov sadržaj vidi se da su pisana istim fontom i veličinom slova kao i izvješća Protuobavještajne agencije ili nešto kasnije Središnje obavještajne agencije. Naslovljena su na Inu te klasificirana oznakama poslovna tajna/vrlo tajno. Radi se o pet različitih izvješća koja su Ini, čini se upravo na ruke tadašnjem članu Uprave Josipu Petroviću, dostavljena u razdoblju između 1. i 5. ožujka 2005”, navodi Nacional.

Praćeno stanje u BiH i na Kosovu

Prema tom tjedniku, u izvješćima se analiziraju događaji u poslovnom i političkom miljeu s područja Bosne i Hercegovine te Kosova, te se odnose na poslovne i političke procese koji su mogli biti povezani s interesima kompanije INA.

HDZ-ovog potpredsjednika Vlade, naime, već istražuje Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, jer se pokazalo da je i njegova supruga Ana Šarić Karamarko poslovala s konzultantom MOL-a, tvrtke s kojom Hrvatska vodi arbitražni spor oko kompanije INA. 

U međuvremenu, na zahtjev oporbene Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatski sabor je na dnevni red uvrstio i zahtjev za Karamarkov opoziv, o čemu će raspravljati u idućih 30 dana.

Iz Karamarkove stranke zasad nema komentara.

Izvor: Al Jazeera i agencije