Mediji: Nema scenarija Putin – Medvedev u Srbiji

Iz Nikolićevog kabineta su poručili kako dvojica političara nisu razgovarali o podjeli funkcija nakon izbora (Dimitrije Goll / Tanjug)

Zamjena funkcija između srbijanskog premijera Aleksandra Vučića i predsjednika Tomislava Nikolića, nakon predsjedničkih izbora, nije moguća, objavio je beogradski Blic, pozivajući se na neimenovane izvore iz Vlade Srbije.

Istovremeno, iz Nikolićevog kabineta je poručeno kako tokom razgovora dvojice političara “nijе uopštе bilo rеči ni o kakvoj budućoj raspodеli funkcija, niti jе to bila tеma sastanka”.

I beogradski mediji navode kako tokom razgovora Vučića i Nikolića, poslije kojeg je Nikolić odustao od predsjedničke kandidature, tema nije bio budući Nikolićev angažman.

U javnosti se ovih dana špekuliralo o tome što bi Vučić Nikoliću mogao ponuditi u zamjenu za povlačenje iz predsjedničke utrke.

Potpuno je isključena mogućnost da Nikolić, nakon što ode s mjesta predsjednika, bude novi premijer, navode vladini izvori.

“Scenario ‘Putin-Medvedev’ u Srbiji nije moguća opcija”, rečeno je Blicu.

Nikolić ipak odustao

Beogradski dnevnik navodi i kako su posljednjih dana najbliži suradnici nagovarali Nikolića da ne odustane od borbe za predsjedničku kandidaturu, ali je on na kraju odustao.

“U protekla dva-tri dana Nikolić nije odustajao od modela koji je javno izneo, a to je da ide na izbore ako se ne ispune njegovi zahtevi. S vremenom je postalo jasnije da bi ipak više voleo da se dogovori sa Vučićem nego da ide na izbore”, kaže izvor Blica iz Nikolićevog kabineta.

Navodno su i neki od najviših dužnosnika Srbije imali razgovore “s ruskim političarima”, a potom je i Nikolić više puta pokušao da se sastane s Vučićem, no bezuspješno. Na kraju su i razgovarali, a predsjednički izbori spomenuti su tek na kraju službenog priopćenja iz Vučićevog ureda.

“Dvojica sagovornika okarakterisala su svoju dosadašnju saradnju kao važnu, značajnu i uspešnu za Srbiju i dogovorili se da blisko sarađuju i u budućnosti”, navodi se u priopćenju.

Ipak nije precizirano hoće li se Nikolić kandidirati za predsjednika Srbije, kako su prethodnih dana najavljivali pojedini mediji.

Glavni odbor Srpske napredne stranke (SNS) nedavno je odlučio da Vučić bude kandidat SNS-a za predsjedničke izbore.

Nije se razgovaralo o funkcijama

Nikolić je ranije u ponedjeljak izjavio za beogradske medije da će kandidat za predsjednika biti Vučić i da će o funkcijama razgovarati poslije izbora za šefa države.

U večernjim satima, a nakon sastanka Vučić – Nikolić, oglasio se i Nikolićev kabinet reagirajući na najave pojedinih medija da su se njih dvojica “dogovarali o tomе ko ćе koju funkciju obavljati nakon izbora za prеdsеdnika Rеpublikе”.

“Tokom razgovora prеdsеdnika Nikolića i prеmijеra Vučića nijе uopštе bilo rеči ni o kakvoj budućoj raspodеli funkcija, niti jе to bila tеma sastanka. Ono o čеmu su prеdsеdnik i prеmijеr razgovarali, a što jе jasno navеdеno u zajеdničkom saopštеnju, jеstе aktuеlna politička situacija, izazovi koji su prеd Srbijom i kako da se nastavkom njihove saradnje na najbolji način nastavе rеformе, kojе za cilj imaju da od Srbijе napravе modеrnu, urеđеnu državu i poboljšaju uslovе života za svе građanе”, navedeno je iz Nikolićevog kabineta.

Još se ne zna točan datum predsjedničkih izbora u Srbiji. Osim Vučića, kandidaturu su najavili bivši zaštitnik građana Saša Janković, nekadašnji šef srbijanske diplomacije Vuk Jeremić, predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, te čelnik pokreta Dveri Boško Obradović.

Izvor: Al Jazeera i agencije