Mediji: Nijemci markirali cilj, 33 civila poginula u udaru koalicije u Siriji

U udarima su učestvovali i njemački avioni tipa Tornado, javljaju mediji (Reuters)

Njemački avioni markirali su zgradu u kojoj je stradalo 33 civila u zračnom napadu koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama na ciljeve u Siriji, javlja Deutsche Welle (DW). Napad se desio 27. marta.

U tom napadu su indirektno učestvovali i njemački izviđački avioni tipa Tornado, zaduženi za obavještavanje borbene avijacije koalicije o lokacijama na kojima se nalaze neprijateljski borci.

DW takođe ukazuje da posljednjih mjeseci, otkako je Halep vraćen u ruke sirijske vlade, njemački mediji o događajima u Siriji izvještavaju samo sporadično, a vijesti o civilnim žrtvama u toj zemlji nalaze put do čitalaca uglavnom kada odgovornost za njihovo stradanje može da se pripiše Rusiji.

Civilne žrtve

Prema izvještaju nevladine organizacije ervors.org, koalicija predvođena SAD-om je od septembra 2014. odgovorna za smrt više od 1.400 civila samo u toj zemlji (zajedno sa Irakom za više od 2.800 civila). 

Taj broj je samo „najniža procjena”, a ta primjedba se odnosi i na podatke o broju zračnih napada koalicije protiv grupe Islamska Država Irak i Levant (ISIL) od augusta 2014 – ona je izvela 19.327 napada u kojima je bačena i ispaljena 72.771 bomba ili raketa, piše DW.

Sada se do medija probila vijest o tome da je u zračnom napadu koalicije predvođene SAD-om na jednu školu u Mansuri kod Raqqe poginulo najmanje 33 civila (u zavisnosti od izvora, navode se brojke između 33 i 420 ljudi), a među žrtvama su i žene i djeca. 

Trenutno najviše civila gine u zračnim napadima koalicije predvođene SAD-om u iračkom gradu Mosulu.

Izvor: Agencije