Mediji: Nikolić ne ide u Srebrenicu 11. jula

Nikolić odbio poziv da dođe u Potočare na 20. godišnjicu genocida u Srebrenici (Arhiva)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odbio je poziv da prisustvuje obilježavanju 20 godina od genocida u Srebrenici, prenose srbijanski mediji.

Kako je za list Danas rečeno iz ureda šefa države, Nikolić ne planira 11. jula otputovati u Potočare.

Na komemoraciju u Memorijalni centar Potočari doći će troje lidera država regije: predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i predsjednici Crne Gore Filip Vujanović i Slovenije Borut Pahor. Oni su ranije potvrdili svoj dolazak u Srebrenicu.

Brojne delegacije

Kako se navodi, oni će tom prilikom odati poštu žrtvama i poslati poruku da se ono što se dogodilo u Srebrenici nikada i nigdje ne smije ponoviti.

U Organizacijskom odboru za obilježavanje te godišnjice kažu da očekuju prisustvo oko 30 visokih delegacija i blizu 50.000 građana.

Međutim, kako Danas saznaje u kabinetu predsjednika Srbije, Tomislav Nikolić će 16. juna otputovati u prvu zvaničnu posjetu Sarajevu od kada je postao predsjednik 2012. godine.

U glavnom gradu BiH prije desetak dana boravio je premijer Srbije Aleksandar Vučić u svojoj drugoj zvaničnoj posjeti, a prvi put je to uradio odmah nakon preuzimanja dužnosti predsjednika Vlade Srbije.

Dolazak Tadića 2005.

Jedini najviši zvaničnik Srbije koji je prisustvovao komemoraciji u Potočarima bio je bivši predsjednik Srbije Boris Tadić. On je 2005. godine bio na obilježavanju desetogodišnjice od srebreničkog masakra.

Prije 20 godina, kada su snage bosanskih Srba zauzele ovu enklavu u istočnoj Bosni, ubijeno je više od 8.000 Bošnjaka, uglavnom muškaraca i mladića.

Riječ je o najvećem zločinu u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, za koji je optužen Ratko Mladić, bivši general Vojske Republike Srpske, kojem se trenutno sudi u Haškom tribunalu.

Izvor: Agencije