Oglasi

Mediji: Njemačka lobira za nove sankcije Iranu

Njemačka navodno traži od Francuske i Britanije da prihvate novi set sankcija te da Trumpove kritike shvate ozbiljno.
Teheran je poručio da će odgovoriti na bilo kakve nove sankcijeEPA

Njemačka lobira kod europskih saveznika za nove sankcije Iranu u pokušaju da spriječe izlazak SAD-a iz ugovora o nuklearnom programu, prenosi Reuters.

Spiegel citira neimenovanog briselskog diplomatu koji kaže da Njemačka traži od Francuske i Velike Britanije da prihvate novi set sankcija te da Trumpove kritike shvate ozbiljno.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova nije htjelo komentirati navode lista.

Trumpov izlazak donosi krah

Njemačka traži da Iran bude kažnjen zbog uplitanja u sukobe na Bliskom istoku, posebno u Siriji i Jemenu, navodi se.

No, smatraju da su sankcije potrebne najviše zbog toga što bi izlazak američkog predsjednika iz ugovora značio krah jednog od najvažnijih međunarodnih sporazuma posljednjih godina.

Teheran je priopćio da će odgovoriti na bilo kakve nove sankcije ili povlačenje iz međunarodnog sporazuma na osnovu kojeg je Iran obustavio svoj nuklearni program.

Zabranjeno obogaćivanje uranijuma

Iran je ranije poručio kako neće prihvatiti nikakve izmjene nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015. godine.

Sporazum koji je Iran potpisao s Kinom, Rusijom, SAD-om, Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom i Europskom unijom podrazumijeva ograničavanje nuklearnog programa Irana u zamjenu za ublažavanje sankcija koje su mu nametnute.

Prema sporazumu, Teheranu je zabranjeno obogaćivanje uranija do 2025. godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.