Mediji: Njemački BND prisluškivao austrijsku policiju

Prema pisanju njemačkog lista Bild, BND se godinama bavio privrednom špijunažom za NSA (Getty Images)

Zvanični Beč zatražio je razjašnjenje povodom informacija da je Njemačka obavještajna agencija (BND) prisluškivala austrijske institucije, između ostalih i policiju, a po nalogu Američke obavještajne agencije (NSA).

“Analiziramo izveštaje. Moji eksperti su sa Njemačkom u vezi”, kazala je ministrica unutrašnjih poslova Austrije Johanna Mikl-Leitner.

Ona je rekla da je odmah po objavi informacija o prisluškivanju, na Praznik rada, dala nalog da se te informacije ispitaju.

Austrijske institucije

Prema pisanju njemačkog lista Bild, BND se godinama bavio privrednom špijunažom za NSA.

U sklopu tih aktivnosti su prisluškivane i austrijske institucije, između ostalih i policija. Špijunske aktivnosti BND za NSA počele su američko-njemačkim paktom nakon terorističkh napada na New York, a prvi prikupljeni podaci proslijeđeni su 2002. godine.

Što se Austrije tiče, njemački špijuni su, po nalogu Amerikanaca, nadzirali preko interneta sve institucije pod oznakom gov, diplo i Bundesamt.

To, kako prenosi austrijska štampa, sa velikom sigurnošću znači da je BND prisluškivao i nadzirao svoje austrijske kolege.

“Naše sigurnosne službe već provjeravaju navode i da li su istinite. Uz to najavljena je i istraga u Njemačkoj”, kazao je s tim u vezi ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz, koji se trenutno nalazi na putu u SAD.

Saradnjom BND-a i NSA će se navodno pozabaviti i njemačko pravosuđe.

Reakcija opozicije

Glasnogovornik njemačkog državnog tužilaštva je za Spiegel potvrdio da je tužilaštvo pokrenulo proces u vezi ovog slučaja. Istražit će se da li je bilo špijunaže i izdaje.

I njemačka opozicija je reagovala.

“Ovo je politička i privredna špijunaža. Izdaju treba kazniti“, kazao je lider stranke Die Linke Gregor Gysi listu Mannheimer Morgen.

Lider stranke Gruenen (Zeleni) Anton Hofreiter je kazao da se pribojava da će još neke, do sada nepoznate stvari, izaći na vidjelo.

Izvor: Agencije