Mediji: Njemački BND prisluškivao po Austriji

Opozicija je zatražila hitno rasvjetljavanje optužbi na račun BND-a (EPA)

Njemačka obavještajna služba (BND) špijunirala je institucije i ustanove u Austriji u razdoblju između 1999. i 2006. godine, prenose austrijski mediji.

“BND je prisluškivao telekomunikacijske veze ministarstava, ali i međunarodnih organizacija, kompanija kao i muslimanske organizacije sa sjedištem u Beču”, javljaju tjednik Profil i dnevnik Der Standard pozivajući se na interne podatke Njemačke obavještajne službe. 

Mediji ističu da je BND posebnu pozornost obraćao špijuniranju međunarodnih organizacija poput institucija Ujedinjenih naroda, ali i veleposlanstava i kompanija, kako domaćih tako i međunarodnih.

Ukupno je prisluškivano više od 2.000 priključaka. 

Prisluškivanje prijateljskih država

BND je, kako nadalje pišu austrijski mediji, informacije razmjenjivao i s američkom službom NSA. 

“Pitanje je radi li se i o industrijskoj špijunaži sa ciljem ostvarivanja prednosti za njemačko gospodarstvo”, piše Der Standard

Njemački mediji su već prije nekoliko godina izvještavali o aktivnostima BND-a protiv prijateljskih država uključujući i Austriju. 

Oporbena Socijaldemokratska stranka Austrije zatražila je hitno rasvjetljavanje optužbi na račun BND-a.

“Nisam očekivao da bi naš susjed u ovakvom obujmu i tako sustavno mogao špijunirati”, rekao je bivši ministar obrane Hans Peter Doskozil.

Izvor: Agencije