Mediji: Njemački obavještajci špijunirali Bijelu kuću

'Spiegel' piše kako je BND imao listu od približno 4.000 'izabranih ključnih riječi' za nadgledanje od 1998. do 2006. godine (Reuters)

Njemačka obavještajna služba BND dugo je špijunirala više zvaničnika i kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući i Bijelu kuću, objavio je u četvrtak magazin Spiegel.

Ovaj list navodi kako je imao uvid u dokumente koji pokazuju da je BND imao listu od približno 4.000 “izabranih ključnih riječi” za nadgledanje od 1998. do 2006. godine.

To uključuje brojeve telefona ili faksova, e-mail adrese Bijele kuće, kao i ministara finansija i vanjskih poslova.

Među drugim “metama” našle su se vojne institucije, uključujući američke zračne i mornaričke snage, svemirska agencija NASA, kao i Human Rights Watch.

I novinari špijunirani

Agencija AFP prenosi da BND nije želio dati komentar Spiegelu povodom ovih navoda.

Spiegel je i krajem februara objavio da je BND dugo špijunirao novinare BBC-ja, New York Timesa, Reutersa i drugih stranih medija.

Pozivajući se na dokumente u koje je imao uvid, sedmičnik je tada pisao da je BND imao najmanje 50 brojeva telefona, faksova i e-mail adresa novinara ili redakcija u cijelom svijetu na svojoj listi tzv. selektora od 1999. godine.

Kako se navodi, meta špijuniranja bilo je nekoliko brojeva redakcija BBC-ja u Londonu i Afganistanu, New York Timesa u Afganistanu, kao i agencije Reuters u Afganistanu, Pakistanu i Nigeriji.

Britanski javni servis BBC reagirao je saopćenjem kako je razočaran ovakvim tvrdnjama i pozvao sve vlade da poštivaju slobodu štampe.

Organizacija Reporteri bez granica okarakterizirala je navode o špijuniranju kao “monstruozan napad na slobodu štampe”.

Slučaj Edwarda Snowdena

Ni tada BND nije želio komentirati navode Spiegela.

Njemačka je vrlo oštro reagirala kada je 2013. godine procurila informacija Edwarda Snowdena da su američki agenti prisluškivali širom svijeta, uključujući mobilni telefon Angele Merkel, njemačke kancelarke.

Francuska agencija AFP navodi kako se kasnije ispostavilo da je upravo BND pomagao američkoj NSA da špijunira evropske saveznike.

Izvor: Agencije