Mediji o komemoraciji Praljku: Kao da je humanist, a ne zločinac

Slobodan Praljak, Komemoracija, Tomo Medved
Na komemoraciji su bili ministri Tomo Medved i Damir Krstičević te potpredsjednik Sabora Milijan Brkić (Al Jazeera)

Komemoraciji Slobodanu Praljku, koji je popio otrov prilikom izricanja presude šestorki u slučaju “Jadranko Prlić i ostali” pred haškim tribunalom, kako je ocijenio bečki dnevnik Standard, nazočili su hrvatski ministri odajući mu počast kao da je riječ o velikom humanistu, a ne čovjeku koji je odgovoran za patnje i strahote.

O zločinima i žrtvama hrvatskih jedinica ništa se nije moglo čuti, dodaje list.

Standard prenosi da je na glavnom trgu u Zagrebu ispred središnjeg spomenika bilo postavljeno više fotografija i svijeća, a iznad njih ispisana riječ “Heroj” te da je u dvorani “Vatroslav Lisinski” održana komemoracija.

Podsjeća se da je haški tribunal Praljka zbog ratnih zločina osudio na 20 godina zatvora, zbog čega je on u sudnici izvršio samoubojstvo, kao i da je osnovna presuda već izrečena 2013. i da je sada samo potvrđena.

Bieber: ‘Hrvatska prije bila naprednija’

Austrijski stručnjak za jugoistočnu Europu Florian Bieber u izjavi Standardu rekao je da je Hrvatska u svladavanju prošlosti nekad bila mnogo naprednija.

“Takvi komentari, kakve sada čujemo od Vlade ili predsjednice [Kolinde Grabar-Kitarović], za vrijeme premijera Ive Sanadera ili Zorana Milanovića ne bi bili mogući”, konstatirao je on, dodajući da je u Hrvatskoj zavladao “konzervativni duh”, a očito u Hrvatskoj vjeruju da kao članica EU-a mogu sebi više dopustiti.

Međutim, to je upravo u EU-u izazvalo negativne reakcije kod mnogih jer se “može nešto malo čačkati po povijesti, ali je druga priča ustati protiv presude međunarodnog suda”.

Standard ukazuje da je najvažnije u cijeloj priči što je šest vojnih i politički odgovornih Hrvata u ratu u Bosni i Hercegovini osuđeno zbog udruženog zločinačkog pothvata, koji je imao za cilj da se protjeraju muslimani iz dijelova Bosne i Hercegovine, zbog čega bi Hrvatska mogla biti suočena sa zahtjevima za isplatu kompenzacije.

Kao dio udruženog zločinačkog pothvata naveden je i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, podsjeća Standard, dodajući da je to bio glavni razlog zašto su zbog presude protestirali hrvatski nacionalisti, uključujući i Vladu i predsjednicu Grabar-Kitarović.

List podsjeća da Tuđman u Hrvatskoj, kod nacionalističkih Hrvata u Bosni i Hercegovini i drugdje u dijaspori, važi za heroja.

Ukazuje i da je Praljak, o kome ranije nitko nije govorio, “izrežiranim samoubojstvom” postao “nacionalni heroj”.

Iako je Vlada najavila da neće prisustvovati komemoraciji, na njoj su bili potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, ministri Tomo Medved i Damir Krstičević, te članovi HDZ-a Vladimir Šeks i Andrija Hebrang, kao i pjevač Marko Perković Thompson, čiji su koncerti, kako se navodi, povremeno zabranjivani.

Iz Dalmacije i Hercegovine došli su ljudi autobusima i svi su odali počast ratnom zločincu, kao da je riječ o velikom humanistu, Praljku, koji je odgovoran, među ostalim, i za bombardiranje Starog mosta u Mostaru, kako piše list.

Istaknuto i sudjelovanje Miroslava Tuđmana

Prenose se i riječi umirovljenog admirala Davora Domazeta, koji je tvrdio da je Praljak nevin i da se odlučio za časnu smrt.

Drugi su, pak, ističe Standard, govorili da Praljak nije prihvatio političku pravdu Haaga, a raniji ministar obrane Pavao Miljavac kazao je da Praljak nije prihvatio falsificiranje povijesti te da je svoj narod spasio od deportacije.

List je ukazao da je bio prisutan i sin Franje Tuđmana Miroslav, koji je rekao da samoubojstvo Praljka nije nikakav “teatralni čin” niti bijeg od odgovornosti, dodajući da Praljak nije bio ratni zločinac, što je pozdravljeno aplauzom.

“Na kraju je izvedena nacionalna himna”, piše list i podsjeća da je “čak i premijer Andrej Plenković govorio o presudi kao nepravednoj”.

Standard piše i da je raspoloženje među Hrvatima u Bosni i Hercegovini također “reakcionarno”, kao i da se prijeti onima kao što je novinarka Štefica Galić, koja je stala na stranu žrtava.

Ona je bečkom dnevniku kazala da je od ponovnog jačanja nacionalističkih snaga u Hercegovini redovno izložena prijetnjama, ali da ne ide u policiju jer joj, tvrdi, i oni prijete.

Izvor: Agencije