Mediji: Obavještajci kriju podatke od Trumpa da ne stignu do Rusije

Trump optužio agencije za curenje povjerljivih podataka, rekavši kako podatke dijele kao slatkiše (AP)

Američke obavještajne agencije skrivaju povjerljive podatke od predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa u strahu da bi mogle završiti u ruskim rukama, prenose američki mediji.

„Od 20. januara radimo pod pretpostavkom da Kremlj ima svoje uši unutar sobe za situacije u Bijeloj kući“, rekao je visokorangirani zvaničnik Pentagona za New York Observer.

Dodaje kako nema mnogo toga što Rusi ne znaju u ovom trenutku.

Zabrinjavajući trend

Nacionalna sigurnosna agencija SAD-a (NSA) prestala je slati posebne izvještaje namijenjene isključivo predsjedniku, dok su ostale agencije počele ograničavati podatke koje dostavljaju, obično ne navodeći izvore ili način kako se došlo do podataka.

Čak i kada bi u potpunosti vjerovali predsjedniku, pripadnici obavještajne zajednice su zabrinuti zbog drugih osoba u njegovoj administraciji koje imaju veze sa Rusijom.

Obavještajci su primijetili zabrinjavajući trend kako informacije iz ruske propagande nalaze put do službenih zahtjeva tajnim službama. Trumpovi savjetnici za nacionalnu sigurnost raspitivali su se o poljskim upadima u Bjelorusiju, iako ne postoje nikakvi izvještaji o poljskim upadima, osim članaka na ruskoj internetskoj stranici Sputnjik koji je u vlasništvu vlasti.

Putin želi bolju saradnju

Obavještajne službe saveznika SAD-a također su saopćile kako ne žele dijeliti operativne podatke koji bi mogli završiti u ruskim rukama.

Trump je u međuvremenu napao obavještajnu zajednicu, nakon što je početkom sedmice zatražio ostavku savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna, jučer je na konferenciji za medije branio Flynna i optužio agencije za curenje povjerljivih podataka, rekavši kako podatke dijele kao slatkiše.

U međuvremenu, Putin je danas izjavio kako se nada boljoj saradnji između obavještajnih agencija Rusije i SAD-a, dodavši kako je jako bitno uspostaviti zajedničko djelovanje u cilju borbe protiv terorizma.

Izvor: Agencije