Mediji: Ortodoksni rabini zabranili studij ženama

U dekretu stoji da se rabini protive sekularnim utjecajima (EPA)

Ultraortodoksni rabini su zabranili fakultetsko obrazovanje jevrejskim ženama, javlja The Independent.

Stroga sekta Satmar je objavila dekret, do kojeg je došao Independent, u kojem se upozorava da je fakultetsko obrazovanje za žene “opasno”.

U dekretu stoji: “U posljednje vrijeme je prisutan novi trend da djevojke i udate žene studiraju i dobijaju diplome iz specijalnog obrazovanja. Neke prisustvuju predavanjima, a neke studiraju putem interneta. Zato želimo roditelje upozoriti da je to u suprotnosti sa Torom”.

“Mi ćemo biti veoma strogi u vezi ovog pitanja. Nijednoj djevojci koja pohađa našu školu nije dozvoljeno da studira i da diplomira. Djevojke koje se ne povinuju ovoj naredbi će morati napustiti našu školu. Također, u školi nećemo zaposliti niti postaviti za učiteljicu nijednu djevojku koja je išla na fakultet ili ima visokoškolsku diplomu.”

“Moramo se pobrinuti da naša škola bude sigurna i ne možemo dopustiti nikakve sekularne utjecaje u našem svetom okruženju.”

Dekret je objavio Satmar u New Yorku i primjenjivat će se na sve pripadnike te vjerske grupe širom svijeta.

Ultraortodoksni Jevreji slijede interpretaciju tradicionalnog judaizma. Muškarci nose odjeću kakva se nosila u 19. stoljeću u Istočnoj Evropi, uključujući duge crne kapute i crne šešire, dok se udate žene moraju oblačiti umjereno i pokrivati kosu.

Britanska jevrejska zajednica procjenjuje da u Velikoj Britaniji živi gotovo 30.000 ultraortodoksnih Jevreja, a najmnogobrojniji su pripadnici Satmara.

Zabrane za žene

Prošle godine je otkriveno da su neki ultraortodoksni Jevreji u sjevernom Londonu zabranili ženama da voze automobile.

Dekret je osudila dr. Sharon Weiss-Greenberg, izvršna direktorica Jevrejske ortodoksne feminisitičke alijanse, koja je za The Independent kazala da će dekret “natjerati” ljude da ostanu u svojim zajednicama.

“Zajednica Satmar je odlučila da živi u izoliranoj enklavi. Oni vjeruju da će sekularni element svijeta ukaljati njihove živote i uvjerenja onih koji sebe smatraju religioznim.”

“Vjerovno ima i drugih faktora koji su pogođeni ovim, ali u konačnici će rezultati biti razarajući. S obzirom da ljudima iz sličnih zajednica neće biti pruženo osnovno obrazovanje, zbog čega ne mogu dobiti više obrazovanje i karijere. Kad neko nema pristup obrazovanju, prilike za karijeru su van dohvata. To tjera ljude da ostanu unutar zajednica jer su privatni životi ljudi  povezani sa njihovim profesionalnim životima.”

Dr. Jonathan Romain, rabin sinagoge u Maidenheadu i predsjednik Koalicije sporazuma, koja povezuje vjerske i sekularne grupe s ciljem promoviranja inkluzivnog obrazovanja, kazao je za The Independent: “Postoji mnogo toga što treba cijeniti kod ultraortodoksnih zajednica, kao što je grupa Satmar, koja veoma poštuje zakon. Međutim, njihova odluka da se odvoje od većeg dijela svijeta oko njih nije stav koji dijele drugi Jevreji, koji nemaju problem da budu i ukorijenjeni u svoj jevrejski identitet i da budu dio šireg društva.”

“Odlazak na univerzitet je iskustvo koje treba da se cijeni, i za muškarce i za žene, koje smatramo jednakim i koje moraju imati mogućnost da se obrazuju i zaposle. Ograničavanje takvih mogućnosti je tužno.”

Izvor: Agencije