Mediji: Otmičari u Libiji traže novac i oružje

Beogradski mediji navode da je ambasador Srbije u Libiji krenuo u Tunis kako bi evakuirao svoju porodicu (AP)

Dvoje otetih službenika Ambasade Srbije u Libiji nalaze se u jednoj kući u predgrađu grada Sabrataha, saznaju beogradske Večernje novosti.

Prema navodima lista, sigurnosne službe Srbije su u stalnom kontaktu s libijskim vlastima, a tako i s otmičarima.

Ipak, puštanje državljana Srbije otežava činjenica da otmičari stalno mijenjaju zahtjeve, piše list.

Večernje novosti navode da je ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica krenuo u Tunis kako bi evakuirao svoju porodicu.

“U toku je bila evakuacija njegove supruge i sinova, i to iz bezbednosnih razloga. Ambasador Srbije je dobio informacija da situacija nije povoljna i odlučio je da povuče porodicu. U nedelju su krenuli u Tunis i odatle je trebalo da se prebace za Beograd”, navodi izvor beogradskog lista.

Otmičari locirani

Vjeruje se da iza otmice Slađane Stanković i Jovice Stepića stoje kriminalne grupe povezane s policijskim frakcijama, a njihovi zahtjevi se, navodno, odnose na novac i oružje.

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Srbije Veljko Odalović izjavio je u ponedjeljak da su od libijskih zvaničnika dobijena uvjeravanja da će službenici Ambasade Srbije u Libiji oteti u subotu u narednih 48 sati biti vraćeni, što, kako je dodao, znači da su otmičari locirani.

“Imamo uveravanja koje nama daju i očigledno je da su otmičari locirani i da nisu prošli punktove van grada. Očigledno su u gradu, tako da se nadamo da će to što libijski zvaničnici rade dati rezultate”, rekao je Odalović, prenosi agencija Beta.

Jedna osoba je uhapšena u vezi s incidentom, rekao je u ponedjeljak ambasador Srbije Potežica.

Kazao je da je uhapšena osoba od koje bi se mogle dobiti neke informacije.

Česte otmice

Do otmice je došlo kada je napadnuta kolona od tri vozila, u kojoj su bila dva vozila Ambasade Srbije u Tripoliju i jedno vozilo u kojima je bio libijski državljanin, koji je pratio kolonu.

Ambasador se nalazio u prvom vozilu, zajedno sa suprugom i sinovima od 14 i osam godina, dok su u drugom bili vozač Jovica Stepić i administrativni ataše Slađana Stanković, koji su oteti.

Sabratah se nalazi na sjeverozapadu Libije, na gotovo 60 kilometara od Tripolija.

Na mjestu kidnapiranja nedavno je bilo nekoliko otmica.

Riječ je o glavnom putu koji vodi ka Tunisu, a u toj oblasti u blizini Sredozemnog mora aktivni su krijumčari i lokalne milicije.

Izvor: Agencije