Mediji: Palestinski milijarder uhapšen u Saudijskoj Arabiji

Masri najpoznatiji biznismen Jordana, sa velikom imovinom u hotelima i bankama, uhapšen je prošle sedmice (EPA)

Palestinsko-jordanski milijarder i predsjednik banke Arab Bank Sabih al-Masri pritvoren je u Saudijskoj Arabiji, prenose danas agencije.

Agencija Reuters navodi kako je Masri pritvoren na ispitivanje tokom poslovnog puta u saudijskoj prijestolnici Rijadu, a lokalni mediji, koji se pozivaju na njegovu porodicu i prijatelje, navode kako je ovaj biznismen uhapšen.

Masri, inače državljanin Saudijske Arabije i Jordana, te najpoznatiji biznismen Jordana sa velikom imovinom u hotelima i bankama, uhapšen je prošle sedmice tokom posjete Rijadu gdje je trebao predsjedavati sastankom čelništva kompanija kojih je vlasnik.

U utorak je otkazao večeru na koju je pozvao prijatelje i vodeće biznismene. Reuters navodi kako Masri nije dostupan za komentar, dok saudijske vlasti nisu odgovorile na upit za komentar.

Blizak sa jordanskim kraljem

Lokalni mediji navode kako je Masri priveden u srijedu i kako se nije vratio u Aman na sastanak odbora banke Arab Bank.

Izvori njemu bliski navode kako je uhapšen dok je išao na aerodrom u Rijadu, te kako su ga upozoravali da ne ide u Saudijsku Arabiju, na što im je odgovorio da se tamo ničega ne boji.

Ovo je bila prva Masrijeva posjeta Rijadu od početka, kako navode saudijske vlasti, antikorupcijske čistke tokom koje su mnogi moćni prinčevi i biznismeni završili u zatvoru.

Za ovu akciju neki kritičari kažu kako je riječ o potezu prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana da preuzme što više moći.

Masri inače ima veliku imovinu u Saudijskoj Arabiji, a veoma je blizak sa jordanskim kraljem Abdullahom.

Izvor: Al Jazeera i agencije