Mediji: Pjongjang premjestio interkontinentalnu balističku raketu

Južna Koreja, Raketa, Vojne vježbe
Južna Koreja u ponedjeljak je izvela simulaciju napada na sjevernokorejske nuklearne lansere (Getty Images)

Sjeverna Koreja tijekom noći, prema još nepotvrđenim informacijama, premjestila je interkontinentalnu balističku raketu prema zapadnoj obali.

Južnokorejski list Asia Business Daily, pozivajući se na neimenovane izvore, prenio je u utorak kako je uočeno da Sjeverna Koreja premješta prema zapadnoj obali raketu, najvjerojatnije interkontinentalnu balističku raketu (ICMB).

Premještanje je započelo u ponedjeljak i odvijalo se pod okriljem noći kako bi se izbjeglo praćenje, prenosi Hina. 

Južnokorejsko ministarstvo obrane upozorilo je u ponedjeljak da je sjeverni susjed spreman na lansiranje ICBM-a u svakom trenutku.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio je u utorak da će Seul odgovoriti na najnovije sjevernokorejske nuklearne probe s nekoliko mjera, ali će istovremeno nastaviti tražiti načine za rješavanje problema.

“Nedavna nuklearna proba Sjeverne Koreje je ozbiljnija nego prethodna. U jednu ruku, Seul će odgovoriti na nju na najodlučniji način, posebno jačanjem sankcija, povećanjem pritiska i jačanjem vojnih mogućnosti. S druge strane, Južna Koreja će nastojati pronaći sveobuhvatno i temeljno rešenje za sjevernokorejsko nuklearno pitanje”, rekao je Moon agenciji Tass, kako prenosi Tanjug.

Moon: Začarani krug

Prema njegovim riječima, postoji potreba za prekidom “začaranog kruga” jer sjevernokorejske provokacije s vremena na vrijeme prati osuda međunarodne zajednice i povećani pritisak na Pjongjang.

Moon je kazao i da je prihvatljiv bilo koji format razgovora o sjevernokorejskom nuklearnom pitanju, pod uvjetom da olakšava dunuklearizaciju Korejskog poluotoka i dodao da se taj problem mora mirno riješiti.

“Ukoliko pomogne rešavanju nuklearnog pitanja, neće izbeći ni jednu vrstu dijaloga. Ipak, ovo nije pravo vrijeme za dijalog sa Sjevernom Korejom. Ne želimo uništiti sjevernokorejski režim i olakšati ujedinjenje aneksijom. Želimo riješiti sjevernokorejsko nuklearno pitanje jamčeći sigurnost režima, budući da želimo izgraditi održivi mir na Korejskom poluotoku”, rekao je Moon.

Južna Koreja izvijestila je u utorak kako se suglasila sa SAD-om da ukloni ograničenje težine od 500 kilograma za bojne glave što bi omogućilo bolji odgovor na nuklearnu prijetnju Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja testirala je dva ICBM-a u srpnju koja bi mogla preletjeti oko 10.000 km pa je kopneni dio SAD-a u dosegu takvih raketa.

To je izazvalo novi krug sankcija Vijeća sigurnosti UN-a protiv Pjongjanga.

U ponedjeljak je američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley na hitnoj sjednici Vijeće sigurnosti UN-a, sazvanoj povodom sjevernokorejskog testiranja hidrogenske bombe, kazala je kako vođa te zemlje Kim Jong-un “priziva rat” i pozvala je Vijeće da nametne “najsnažnije moguće” sankcije.

Haley je kazala kako će SAD ovoga tjedna predstaviti nacrt nove rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o sankcijama o kojemu bi se moglo glasovati već u ponedjeljak.

Kina, glavni trgovinski partner Pjongjanga, i Rusija na sjednici su pozvale na mirno rješenje krize.

“Kina nikad na Korejskom poluotoku neće dozvoliti kaos i rat”, kazao je Liu Jieyi, kineski veleposlanik pri UN-u i pozvao Pjongjang da “prestane praviti pogrešne poteze”, a sve strane je pozvao da “ozbiljno razmotre” prijedlog Pekinga o obustavi balističkih raketnih i nuklearnih programa Pjongjanga, ali i vojnih vežbi SAD i Južne Koreje.

“Snažno pozivamo [Sjevernu Koreju]… da prestane poduzimati akcije koje su pogrešne, pogoršavaju situaciju i nisu u skladu ni s interesima same te zemlje i da se doista vrati na put rješavanja pitanja dijalogom”, rekao je Liu.

Kina: Vojna sila nije opcija

Uporaba vojne sile radi rješavanja problema na Korejskom poluotoku nije opcija, izjavio je u utorak glasnogovornik kineskog Ministarstva inostranih poslova Geng Shuang.

Ministrica vanjskih poslova Južne Koreje Kang Kyung-wha izjavila je u utorak kako vjeruje da je njezin kineski kolega Wang Yi otvoren za uvođenje dodatnih sankcija Sjevernoj Koreji.

Južnokorejska mornarica u utorak je, dva dana nakon sjevernokorejskog testiranja hidrogenske bombe, održala vježbe.

“Današnje vježbe održavaju se kako bi pripremilo za sjevernokorejske provokacije na moru, testiralo spremnost naše mornarice i potvrdilo našu spremnost da kaznimo neprijatelja”, kazao je neimenovani južnokorejski časnik na sastanku u ministarstvu obrane, prema lokalnim medijima. Zračne i kopnene snage Južne Koreje u ponedjeljak su izvele vježbe čiji su dio bile i rakete zrak-zemlja dugog dometa, objavio je načelnik glavnog stožera te države.

Južnokorejsko ministarstvo obrane objavilo je kako će razmjestiti i četiri lansera novog američkog obrambenog proturaketnog sustava THAAD.

Južna Koreja je objavila da s Washingtonom razgovara o razmještaju nosača zrakoplova i strateških bombardera na Korejski poluotok nakon što je Sjeverna Koreja u nedjelju izvela svoj šesti i najrazorniji nuklearni pokus.

Izvor: Agencije