Mediji: Policija pronašla eksploziv u kamionu

Švedska policja sumnja da bi muškarac uhapšen zbog sumnje da je počinio napad, mogao da bude vozač ukradenog kamiona (EPA)

Švedska policija pronašla je eksploziv u kamionu koji se zaletio u pješake ispred robne kuće u centru Stokholma kada je poginulo najmanje četvoro ljudi, a povrijeđeno 15 osoba, izvijestila je švedska televizija SVT.

U izvještaju SVT-a se navodi da je policija pronašla vreću sa eksplozivom, prenio je Reuters. U isto vrijeme, šef švedske sigurnosne policije izjavio je za švedski TV4 da ne može da potvrdi da li je pronađen eksploziv.

Švedska policja sumnja da bi muškarac uhapšen zbog sumnje da je počinio napad mogao da bude vozač ukradenog kamiona.

“Sumnjamo da je osoba koju smo uhapsili izvršilac (napada)”, rekao je glasnogovornik švedske policije Lars Bistrom za AFP.

“Možda ima i drugih ljudi koji su povezani sa njim, ali to ne znamo u ovom trenutku”, izjavio je Bistrom, prenio je Reuters. U vezi sa napadom do sada su privedene dvije osobe.

Dan žalosti

U Švedskoj će danas biti dan žalosti, a zastave na vladinim zgradama bit će spuštene na pola koplja.

Švedski premijer Stefan Lofven jučer je rekao da je ovo bio napad na Švedsku, a da sve ukazuje na to da je ulijetanje kamiona u robnu kuću u Stokholmu “teroristički napad”, prenosi Reuters.

Premijer je poručio da terorizam nikad neće uspjeti da podrije švedsku demokratiju, naveo je AP. Poslije napada Švedska je pojačala kontrolu na granicama.

Izvor: Agencije