Mediji: Porošenko će naložiti prekid vatre

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko najavio je kako će uskoro naložiti jednostrani prekid vatre u svojoj zemlji, u sklopu mirovnog plana kojim namjerava okončati separatističku prorusku pobunu.

„Mirovni plan počinje mojim nalogom za prekid vatre. Neposredno nakon toga trebala bi uslijediti potpora mirovnome planu svih sudionika u sukobu“, izjavio je ukrajinski predsjednik, čije riječi prenosi agencija Interfax-Ukrajina.

Do Porošenkove najave o jednostranom prekidu vatre dolazi poslije razgovora što ga je u utorak navečer vodio s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o eventualnom prekidu vatre, nakon što su prethodno na istoku Ukrajine ubijena dva ruska novinara.

U svom mirovnom planu, kako se doznaje, Porošenko poziva Putina da službeno prizna nove ukrajinske vlasti, koje vode zemlju od pada proruskih vlasti u veljači ove godine.

Porošenko je, najavljujući skori prekid vatre, obećao amnestiju svima koji polože oružje, a nisu počinili teške zločine.

Od početka ukrajinske vojne operacije pokrenute sredinom travnja protiv proruskih pobunjenika do sada je poginulo 320 ljudi.

Smijenjen šef diplomatije

Predsjednik Porošenko u međuvremenu je na dužnost ministra vanjskih poslova umjesto dosadašnjeg Andrija Deščice imenovao 46-godišnjeg Pavla Klimkina.

Na internetskoj stranici Parlamenta Ukrajine stoji da bi njegovo imenovanje trebalo biti potvrđeno tijekom tjedna.

Imenovanje novog ministra uslijedilo je nakon diplomatskog incidenta između Kijeva i Moskve što ga je prošli vikend prouzročio Deščica, nazvavši ruskoga predsjednika „kretenom“ tijekom prosvjeda održanih u subotu pred ruskim veleposlanstvom u Kijevu.

„Jeste, Putin je kreten. Jeste“, rekao je odgovarajući okupljenima. Kasnije je tvrdio da je na taj način samo pokušavao smiriti masu.

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora Donjeg doma ruske Dume Aleksej Puškov tada je izjavio da Dečšicu zbog vrijeđanja Putina Porošenko treba odmah smijeniti.

Razgovori o prekidu vatre

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov ukrajinski kolega Petro Porošenko razgovarali su prethodno telefonom o mogućem prekidu vatre u istočnoj Ukrajini, potvrdio je Kremlj.

“Dotaknuto je pitanje prekida vatre u vojnoj operaciji na jugoistoku Ukrajine”, priopćio je Kremlj poslije razgovora, a prenio AFP.

Putin je izrazio zabrinutost zbog pogibije dvojice ruskih novinara na istoku Ukrajine, Igora Korneljuka i Antona Vološina, koji su radili u Ukrajini, potvrđeno je nakon razgovora.

OSCE: Oslobodite posmatrače

U međuvremenu je OESS tražio ”hitno i bezuvjetno oslobađanje” dužnosnika otetih na istoku države.

Osam međunarodnih promatrača i ukrajinski prevoditelj oteti su krajem prošlog mjeseca.

Promatrači OESS-a oteti su nakon ranijeg incidenta u svibnju, kada su proruski separatisti u Slavjansku osam dana držali drugu skupinu promatrača.

Američki veleposlanik pri OESS-u Daniel Baer rekao je novinarima u Tokiju, gdje se održava OESS-ova konferencija, da borci i oružje stižu u Ukrajinu preko ruske granice.

”Potičemo Vladu Rusije da poduzme mjere kako bi zaustavila prelazak ljudi i prijevoz oružja i opreme koji pridonose nasilju u Ukrajini”, kazao je Baer.

Izvor: Agencije