Mediji: Putin tražio od Assada da odstupi

Bashar al-Assad je navodno rekao da nema budućnosti za Rusiju u Siriji bez njega kao predsjednika. (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin je tražio od sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da siđe s vlasti, javlja Financial Times.

Assad je to odbio, a Rusija je poslala čak delegaciju diplomata prošle godine da uvjeri sirijskog predsjednika da odstupi.

U izvještaju se navodi da je general Igor Sergun poslan da bi uvjerio Assada da odstupi i preda vlast drugim članovima režima.

Tako se trebala otvoriti mogućnost za pregovore sa umjerenom opozicijom u toj regiji.

Rusija odbacila navode o izvještaju

Assad je navodno rekao da nema budućnosti za Rusiju u Siriji bez njega kao predsjednika.

Ruski zvaničnici su odbacili navode o postojanju izvještaja. Naveli su da Putin nikada nije tražio od Assada da odstupi.

Sirijski predsjednik je izgubio kontrolu nad svojom državom 2011. godine.

Više od 1.000 civila ubijeno je u ruskim zračnim udarima u Siriji od početka ruske intervencije u toj zemlji 30. septembra 2015. godine, saopćila je nedavno organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

U zračnim udarima stradalo je 1.015 civila, uključujući i 238 djece i 2.034 borca, saopćio je SOHR.

Tokom posljednjih nekoliko dana avioni ruskih zračnih snaga u Siriji izveli su 157 letova, gađajući 579 objekata neprijateljske infrastrukture u provincijama Halep, Deir ez-Zor, Homs, Hama, Raqqa i Latakija.

Bombarderi Su-34 izveli su zračne napade na uporišta organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) na višim tačkama u blizini Kabaklije, u provinciji Latakija.

Izvor: Agencije