Mediji: Raste pritisak na Schulza da prihvati koaliciju s Merkel

Martin Schulz
Neki u SPD-u strahuju da bi ih zbog Schulzovog odbijanja birači mogli kazniti jer su produžili političku krizu (EPA)

Pritisak raste oko šefa njemačkih socijaldemokrata Martina Schulza da prihvati savez s kancelarkom Angelom Merkel u novoj vladi, kako bi Njemačka izašla iz teške političke krize, piše u srijedu njemački tisak.

Šef Socijaldemokratske partije Njemačke, nakon ponižavajućeg poraza na parlamentarnim izborima 24. rujna, naglasio je u više navrata kako odbija koaliciju s Kršćansko-demokratskom unijom Angele Merkel.

No, nakon neuspješnih pregovora u nedjelju između CDU-a, Zelenih i liberala oko formiranja vlade, što je Njemačku suočilo s opasnošću prijevremenih izbora, na kojima bi krajnje desna Alternativa za Njemačku mogla dodatno ojačati, Schulzovo odbijanje postalo je sporno.

“Odbijanje Schulza da sudjeluje u vladi sije nemir u SPD-u”, piše dnevnik Suddeutsche Zeitung.

Kriza bez presedana

“Svojim strogim odbijanjem, šef SPD-a je otišao predaleko”, dodaje list, kako prenosi Hina.

U slučaju prijevremenih izbora, neki zastupnici strahuju da će ih birači kazniti jer su produžili političku krizu.

Schulzov argument je da njegov neuspjeh u rujnu na parlamentarnim izborima i slab rezultat CDU-a pokazuju da Nijemci ne žele novu “veliku koaliciju”.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier mogao bi u sadašnjoj političkoj krizi bez presedana biti ključni faktor koji će omogućiti ostanak Angele Merkel na vlasti.

Steinemeier se u utorak susreo s političkim čelnicima Zelenih i liberalnih demokrata, nakon što je propao kancelarkin pokušaj da sastavi tročlanu koaliciju s tim strankama.

S Angelom Merkel je imao dugi razgovor u ponedjeljak.

U četvrtak će se sastati s Schulzom, čelnikom druge najveće stranke u Donjem domu Parlamenta, kako bi ga zatražio da u interesu države još jednom razmisli o odbijanju njegove stranke da uđe u “veliku koaliciju” s kancelarkinim konzervativcima.

Pritisak predsjednika Steinmeiera

Angela Merkel je sklonija novim izborima nego manjinskoj vladi, no Steinmeier vrši pritisak na političke čelnike kako bi se izbjegli novi izbori, za koje analitičari kažu da će dodatno osnažiti AfD, koji je 24. rujna ušao u Parlament s gotovo 13 posto glasova.

Ovo je prvi puta da se njemački predsjednik morao aktivno uključiti u pokušaj sastavljanja nove koalicijske vlade.

Ako Steinmeier ne uspije za pregovarački stol vratiti konzervativce, Zelene i liberalne demokrate, ili uvjeriti njegove bivše kolege iz SPD-a da se vrate u vladu, novi će izbori biti održani vjerojatno blizu travnja.

Izvor: Agencije