Mediji: Rusija uputila prikriveno upozorenje Izraelu

Rusija je odlučila isporučiti Siriji rakete S-300 nakon incidenta u septembru, kada je poginulo 15 ruskih vojnika (EPA)

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je prikriveno upozorenje Izraelu da bi se trebao uzdržavati od “provokativnih akcija” u Siriji nakon što je Moskva isporučila protivavionske sisteme S-300 sirijskim snagama, javljaju u četvrtak izraelski mediji.

“Kao što znate, kako bi se povećao nivo sigurnosti ruskog vojnog personala, letova aviona i zaštitili objekti u Siriji, isporuka ruskih protivavionskih sistema S-300 i Poljana D-4 završena je. Sada ruski savjetnici pripremaju sirijsko vojno osoblje za borbeni rad na tim modernim odbrambenim sistemima”, rekao je glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov, u srijedu.

“Vjerujemo da je preporučljivo za ‘vruće glave’ da adekvatno procjenjuju trenutnu situaciju i regiju i suzdržavaju se provokativnih akcija na teritoriji Sirije.”

Njegovu poruku objavila je i Ambasada Rusije u Tel Avivu na Twitteru.

Aluzija na obaranje ruskog aviona

Iako se Izrael ne spominje, izraelski mediji navode da je to aluzija na obaranje ruskog aviona IL-20 u septembru sirijskim protivavionskim raketama za vrijeme izraelskog napada.

Rusija je odlučila isporučiti Siriji rakete S-300 nakon tog incidenta, u kojem je poginulo 15 ruskih vojnika, te optužila Izrael za obaranje aviona, tvrdeći da nije na vrijeme upozorena na planirani udar.

Incident je izazvao diplomatsku krizu između Tel Aviva i Moskve, ali je Izrael nastavio izvoditi vojne akcije u Siriji, rekao je u ponedjeljak neimenovani visoki izraelski vojni zvaničnik.

Ministar odbrane Izraela Avigdor Lieberman izjavio je: “Samo zato što se za nešto ne čuje ne znači da se ne događa.”

Izvor: Agencije