Mediji: Ruski migovi danas u Srbiji

Letjelice će navodno biti sastavljene i funkcionalne u naredne dvije sedmice (Arhiva)

Dva ruska lovačka aviona MiG 29 trebalo bio danas da budu predata Vojsci Srbije na vojnom aerodromu Batajnica, ostala četiri do petka, a u Srbiju će biti dopremljeni u dijelovima, piše današnja beogradska štampa.

Politika navodi da su ti borbeni avioni u Rusiji prošli modernizaciju i najveći dio remonta, a finalizacija će biti obavljena u Srbiji, kako bi se uskladili sa standardima tamošnje vojske.

Plan je, piše list, da svih šest aviona, koje je Rusija poklonila Srbiji, budu dopremljeni do petka.

Stižu i ruski stručnjaci

Novosti prenose da će migovi biti dopremljeni rasklopljeni na veće cjeline, a plan je da avioni, oprema, naoružanje i svi rezervni dijelovi u Srbiju stignu do petka.

Letjelice, koje će donijeti transportni avion “ruslan”, bit će sastavljene i funkcionalne u naredne dvije sedmice, navodi list i dodaje da stižu i ruski stručnjaci koji će pomoći oko sastavljanja i povezivanja komponenti i da se radi o vrlo složenom poslu.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je nedavno na sjednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove kako će avioni MiG iz Rusije stići do kraja godine.

Navodeći kako „od NATO agresije nemamo nijednu eskadrilu MiG-ova 29“, Vulin je istakao da Srbija ima potrebu za njima još od 2000. godine.

Izvor: Agencije