Mediji: Sarkozy razmatra novu kandidaturu

Sarkozy se nakon poraza na predsjedničkim izborima povukao iz javnosti (Reuters)

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je svom prijatelju da “nema drugog izbora” osim da se ponovo kandidira na predsjedničkim izborima 2017, iako je nakon poraza na izborima u maju najavio povlačenje iz politike, piše francuski sedmičnik Le Canard Enchaine.

Sarkozy se nakon poraza na predsjedničkim izborima povukao iz javnosti, te je dao samo jednu izjavu, kritizirajući politiku svoga nasljednika Francoisa Hollandea prema Siriji.

Moralno pitanje

“S obzirom na katastrofalno stanje u kojem će Francuska najvjerovatnije biti za pet godina, neću imati izbora 2017. Nije pitanje hoću li se vratiti već imam li izbora, moralno govoreći, ne vratiti se”, kazao je Sarkozy svom nekadašnjem pomoćniku i bivšem ministru poljoprivrede Bruni Le Maireu, a prenosi francuski list.

Sarkozy je nakon poraza na izborima živio ležerno, ljetujući u Maroku i na jugu Francuske, prenosi Hina.

Njegovi su prijatelji za druge francuske medije govorili da intenzivno usavršava svoj engleski kako bi se uključio u dobro plaćene međunarodne krugove govornika i predavača.

Iako je za vrijeme mandata doživio rekordnu nepopularnost, najnovije ankete pokazuju da 53 posto birača želi vidjeti Sarkozyja kao kandidata na idućim predsjedničkim izborima.

U međuvremenu je popularnost Hollandea pala s 50 na 41 posto nakon što je Vlada predstavila budžet s povećanim porezima i nezaposlenost još porasla.

Izvor: Agencije