Mediji: Saudijci kvarili sigurnosne kamere nakon ubistva Khashoggija

Saudijci su pokušali 2. oktobra, istog dana kada je Jamal Khashoggi ubijen, ukloniti kameru koja se nalazi u zgradi konzulata (EPA)

Turski mediji navode kako je osoblje konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu pokušalo rastaviti sigurnosne kamere kako bi prikrili ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Provladin list Sabah u utorak piše kako su Saudijci pokušali 2. oktobra, istog dana kada je Khashoggi ubijen, ukloniti kameru koja se nalazi u zgradi konzulata.

Također su kasnije pokušali pokvariti kamere na kućici policijskog osiguranja ispred zgrade.

Khashoggi, kolumnista Washington Posta i kritičar moćnog saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, ubijen je u konzulatu ove kraljevine u Istanbulu 2. oktobra.

Policija dekodirala sistem

Njegovo tijelo i dalje se ne može naći.

Kako navodi tekst turskog medija, 6. oktobra u 01:000 sat član osoblja konzulata je otišao u kućicu policijskog osiguranja ispred saudijskog konzulata kako bi pristupio videosistemu nadzora.

Sabah navodi kako je taj član osoblja stavio kod digitalne blokade u sistem i nije uklonio nijednu kameru, a kod je trebao spriječiti pristup snimcima dešavanja na ulazu u konzulat, među kojima je i snimak dolaska Khashoggija u zgradu.

Novinar Al Jazeere Andrew Simmons iz Istanbula javlja kako su ovi napori u svakom slučaju nerelevantni, jer je policija već bila dekodirala sistem i pristupila mu, te preuzela kopiju videosnimka mnogo prije bilo kog pokušaja kvarenja.

“Sve ovo pokazuje, navode turski zvaničnici, kada se sagledaju sve procedure, kako su postojali napori saudijskog konzulata da ponovo kvare dokaze. Ovo prati uzorak curenja podataka, koji pokazuje, mimo svake sumnje, smatraju Turci, kako Saudijci nisu istraživali ubistvo, već su ga pokušali prikriti”, istakao je Simmons.

Erdogan: Ovo je političko ubistvo

Turske vlasti su prošlog mjeseca tvrdili kako su snimci sigurnosnih kamera uklonjeni iz saudijskog konzulata i kako je tursko osoblje bilo slobodno 2. oktobra, kada je Khashoggi došao u konzulat kako bi preuzeo potrebni dokument za stupanje u brak.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je 23. oktobra je kazao kako je saudijski tim ubistvo planirao danima unaprijed.

Istakao je kako je sistem prismotre u konzulatu namjerno isključen.

“Prvo su uklonili hard disk iz sistema kamera. Ovo je političko ubistvo”, rekao je on i dodao kako želi odgovore na mnoga pitanja, poput ko je naredio ubistvo i šta se desilo s tijelom Khashoggija.

U petak je Erdogan naveo kako je naredba za ubistvo Khashoggija došla iz “najviših nivoa” saudijske vlade, ali i kako ne vjeruje da se kralj Salman može kriviti.

Mevlut Cavusoglu, turski ministar vanjskih poslova, istakao je, tokom posjete Japanu u utorak, kako je “očito” da je 15-člani tim iz Saudijske Arabije u Istanbul došao s uputama za ubistvo Khashoggija.

Turska ima nove dokaze

No, Turska nije još dobila odgovor iz Saudijske Arabije na pitanje ko je naredio ubistvo, dodao je.

“Moramo ustanoviti ko je dao te upute. Ovo je jednostavno pitanje, koje moramo riješiti sa Saudijcima. To smo jasno istakli i istraga još traje. Saudijci su predložili zajedničku radnu grupu i mi smo to prihvatili, ali ta radna grupa mora biti okrenuta ka pronalasku rezultata”, naveo je Cavusoglu.

On dodaje kako Turska ima još dokaza o ubistvu Khashoggiju, koje će tek podijeliti s javnošću i kako će detalji slučaja biti javljani javnosti sve dok se ne završi istraga.

Izvor: Al Jazeera