Mediji: Septembar će biti odlučujući za Kosovo

Vučić će prvo posjetiti kosovske Srbie, pa otputovati u Kinu i potom u New York gdje će govoriti u UN-u (EPA)

Naredni mjesec mogao bi biti ključan u rješavanju pitanja Kosova, piše beogradski Blic, najavljujući da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon posjeta kosovskim Srbima prvo otputovati u Kinu, potom i u New York gdje će govoriti u Ujedinjenim narodima.

Prema navodima beogradskog dnevnika, rješenje kosovskog pitanja “ulazi u završnu fazu, pa predsednika Srbije očekuje žestoka diplomatska ofanziva tokom celog septembra”.

“Vučić će se [na početku septembra] obratiti Srbima u pokrajini, podržati ih, saslušati sa kakvim se problemima suočavaju, imaju li bezbednosnih pretnji i ponuditi dodatnu pomoć”, rekao je izvor Blica.

Potom će otputovati u Kinu na ekonomski forum.

Susret i s Trumpovom administracijom

“U prvom planu biće ekonomske teme, ali kako je Kina jedan od naših najvažnijih međunarodnih partnera, kada je reč o Kosovu, svakako će to biti prilika da nam Kinezi potvrde podršku u Savetu bezbednosti UN-a po ovom pitanju”, kaže sagovornik Blica.

Navode i kako će posjet New Yorku, gdje će govoriti pred UN-om, iskoristiti i za kontakte s ljudima iz administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Prema navodima neimenovanih izvora, “ohrabrujuća je činjenica da SAD prvi put popušta i pokazuje interesovanje da sasluša stavove Srbije”.

Vučić bi danas trebao održati konferenciju za novinare, a najavljeno je da će govoriti o pregovorima o statusu Kosova i drugim pitanjima vezanim za Srbiju i regiju.

Izvor: Agencije