Mediji: Sin bivšeg kralja među žrtvama torture u S. Arabiji

U vrijeme hapšenja princ Miteb obavljao je funkciju ministra Nacionalne garde (Reuters)

Princ Miteb bin Abdullah, sin bivšeg kralja Abdullaha, koji je nekad važio za potencijalnog prestolonasljednika, bio je izložen batinanju i torturi, kao i drugih pet prinčeva, kad su uhapšeni i ispitani u Rijadu tokom političke čistke u Saudijskoj Arabiji, potvrdio je portal Middle East Eye.

Svih šest prinčeva podvrgnuto je medicinskom tretmanu nakon hapšenja. Jedan je od njih u tako teškom stanju da je smješten na odjel intenzivne njege, gdje se primaju pacijenti kojima je ugrožen život zbog otkazivanja rada organa – srca, pluća, bubrega – ili zbog visokog krvnog pritiska.

Osoblju bolnice rečeno je da su povrede nastale kao rezultat “pokušaja samoubistva”. Svi prinčevi bili su žrtve prebijanja, ali nijednom od njih nisu naneseni lomovi. Na njihovim tijelima uočljivi su otisci vojnih čizama.

Najmanje 17 uhapšenih prebačeno je u bolnicu, ali je broj osoba koje su preživjele maltretiranja tokom čistke koju je naredio krunski princ Mohammad bin Salman sigurno veći, prema izvorima koje MEE ne može otkriti iz bojazni za njihovu sigurnost.

MEE saznaje da su medicinski timovi bili raspoređeni u hotelu “Ritz-Carlton”, gdje su se mučenja odvijala. Na taj se način željelo spriječiti da žrtve mučenja budu prebačene u bolnicu.

Ovaj portal također saznaje da su, osim u “Ritz-Carltonu”, zarobljenici držani u još dva hotela – uključujući “Courtyard, Diplomatic Quarter”, koji se nalazi prekoputa “Ritz-Carltona”.

Zakupljeni hoteli

I jednim i drugim hotelom upravlja međunarodni hotelski lanac Marriott International. Glasnogovornik ovog lanca kazao je u petak za MEE da hoteli “Ritz-Carlton” i “Courtyard, Diplomatic Quarter”, nisu “funkcionisali kao tradicionalni hoteli u vrijeme ovih događanja”.

Oba hotela bila su u cijelosti zakupljena i ne primaju goste tokom decembra, prema podacima s njihovih sajtova u petak.

Princ Miteb (65) obavljao je funkciju ministra Nacionalne garde, vojne snage koju čine pripadnici plemena lojalnih porodici Saud, a čiji je glavni zadatak zaštita kraljevske porodice. Na tom položaju bio je od 2013. do hapšenja 4. novembra.

On je važio za mogućeg nasljednika trona prije 2012. godine.

Portal MEE također može potvrditi da je princ Abdulaziz bin Fahd, sin nekadašnjeg kralja Fahda, koji je bio hapšen nakon ovogodišnjeg hadža, početkom septembra, bio prebačen u bolnicu ubrzo nakon hapšenja. Njegova sudbina i dalje je nepoznata.

Hapšenje prinčeva i biznismena

Deseci članova kraljevske porodice, zvaničnika Vlade i utjecajnih biznismena pritvoreni su u okviru čistke koja je počela u subotu. Uhapšeni se suočavaju s brojnim optužbama, među kojima su pranje novca i mito.

U međuvremenu je zamrznuto više od 1.700 bankovnih računa u Saudijskoj Arabiji, a taj broj raste.

List The Financial Times objavio je u četvrtak da su saudijske vlasti ponudile pogodbu zarobljenim milionerima, uključujući šeika Al-Waleeda bin Talala bin Abdulaziza, prema kojoj bi oni bili pušteni na slobodu ako predaju do 70 posto svoje imovine.

Hapšenja, ispitivanja i maltretiranja u hotelima koje posjeduje američki lanac s međunarodnom reputacijom pokrenuo je pitanja kako je Marriott International dozvolio da se njihovi objekti koriste u takve svrhe.

MEE je tražio od Marriotta da pojasni stav kompanije o korištenju njenih prostorija kao pritvorskih jedinica. Portal je također tražio komentar o navodima o torturi kojoj su uhapšeni bili izloženi.

Glasnogovornik je kazao: “Hoteli ‘Ritz-Carlton Riyadh’ i ‘Courtyard, Diplomatic Quarter’ nisu funkcionisali kao tradicionalni hoteli u vrijeme tih događaja. Mi nastavljamo saradnju s lokalnim vlastima u vezi s ovim pitanjem.”

“U kontaktu smo s gostima i grupama koji imaju važeće rezervacije. Radimo s njima i njihovim rezervacijama kako bismo umanjili narušavanje njihovih putnih i poslovnih planova.”

Izvor: Agencije