Mediji: SIPA privela komesara MUP-a HNK Iliju Lasića

Konvoj s migrantima je ranije danas zaustavljen na putu iz Sarajeva blizu Konjica (Al Jazeera)

Policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Ilija Lasić priveden je u prostorije Državne agencije za istrage i zaštite (SIPA) u Mostaru zbog današnje neustavne odluke da se zaustavi prolazak konvoja migranata na putu iz Sarajeva ka Izbjegličkom centru Salakovac.

Tu informaciju potvrdio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić za BHT1.

Komesar Lasić je na saslušanju u SIPA-i zbog derogiranja odluka organa države i to tako što je naredio zaustavljanje konvoja s migrantima na ulazu u HNK, prenosi portal Klix.

Institucije Bosne i Hercegovine su obavijestile policiju HNK-a o dolasku migranata te je taj zahtjev po hitnom postupku poslan 16. maja, a potpisao ga je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima. 

Zaustavljeni konvoj

Konvoj s migrantima je ranije danas zaustavljen na putu iz Sarajeva blizu Konjica, na pola puta, gdje ih je dočekala policija Hercegovačko-neretvanskog kantona i određeni broj pripadnika specijalnih jedinica policije.

U nekoliko je autobusa bilo 300-tinjak izbjeglica i migranata, među kojima su djeca i trudnice, kao i maloljetnici bez pratnje.

Državni ministar sigurnosti Dragan Mektić potvrdio je da je autobuse u kojima su bili migranti i izbjeglice zaustavila interventna policija naoružana dugim cijevima i da je pod prijetnjom sile naredila njihovo vraćanje u Sarajevo.

“Ovo je udar na ustavnopravni poredak”, ocijenio je Mektić.

Zbog toga je najavio privođenje zapovjednika policije Hercegovačko-neretvanskog kantona Ilije Lasića, poručivši kako neće dozvoliti kršenje Ustava i zakona.

Izvor: Al Jazeera i agencije