Mediji: Slovenci žele da EK aktivira Član 7 i prema Hrvatskoj

Ako Trumpove mjere budu utjecale na evropske interese, Evropska komisija odlučno će reagirati (EPA)

Nakon što je Evropska komisija aktivirala Član 7 Lisabonskog ugovora protiv Poljske zbog kršenja vladavine prava, što bi tu zemlju moglo ostaviti bez prava glasa u EU-u, Slovenija smatra da je hrvatski izlazak iz arbitražnog postupka o pitanju granice, također, kršenje vladavine prava i da bi Komisija prema Zagrebu trebala postupiti na isti način.

Riječki Novi list, pozivajući se na izvore bliske diplomatiji, navodi da je u slovenskim političkim krugovima već ranije postojala ideja da se hrvatski izlazak iz arbitraže predstavi kao sistematsko kršenje vladavine prava te da se Evropska komisija uvjeri da u tom slučaju treba ići u istom pravcu. 

“To, međutim, nije naišlo na odobravanje u Briselu”, tvrdi sagovornik riječkog Novog lista blizak diplomatskim krugovima.

Kršenje Šengenske zone

Slovenski šef diplomatije Karl Erjavec još je u julu pisao Evropskoj komisiji tvrdeći da Hrvatska nepoštivanjem arbitraže krši Šengensku zonu i pravni red EU-a, zahtijevajući intervenciju Evropske komisije po uzoru na intervenciju protiv Poljske.

Štaviše, Erjavec je tada tvrdio da je hrvatsko “kršenje vladavine prava” još gore od poljskoga s obzirom na to da se u slučaju Poljske radi o unutrašnjem problemu.

U istom je kontekstu bilo zanimljivo ponašanje Hrvatske.

“Dok je Poljska u EU-u postajala sve izoliranija i marginalnija, Hrvatska je intenzivno radila na produbljivanju odnosa s Varšavom i ostalim članicama Višegradske grupe, što je kulminiralo inicijativom Tri mora, koju su zajedno pokrenule predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i poljski predsjednik Andrzej Duda, što je Sloveniji olakšalo posao ocrnjivanja Hrvatske kao zemlje koja ne poštuje evropske vrijednosti i krši međunarodno pravo.”

Poljska je ujedno i jedina članica EU-a koja je otvoreno podržala Hrvatsku u arbitražnom sporu sa Slovenijom, dok je Slovenija otvoreno najavljivala spremnost da podrži evropske sankcije protiv Poljske zbog kršenja vladavine prava.

Igra na ‘evropsku kartu’

Novi list navodi da će Slovenija sigurno nastaviti igrati na “evropsku kartu” u sporu s Hrvatskom, i to ponajprije kad je riječ o pomoći koju očekuje od Evropske komisije pri provođenju arbitražne odluke.

Prvi potpredsjednik Komisije Frans Timermans, od koga je šef Komisije Jean-Claude Juncker zatražio da posreduje u sporu između Ljubljane i Zagreba, rekao je jučer da je posljednji susret premijera Hrvatske i Slovenije “dobar znak”.

Nakon što je izvijestio kolegij povjerenika Evropske komisije o zagrebačkom sastanku Cerara i Plenkovića, koji je i održan nakon pritiska iz EU-a, Timermans je rekao da je “optimist” iako još nema rezultata.

Jedna od opcija koja je Sloveniji na raspolaganju jest tužba pred Sudom EU-a u Luxembourgu.

“U tom slučaju trebalo bi dokazati da je arbitražna presuda dio evropske pravne stečevine, a Sud bi najprije trebao odlučiti je li nadležan ili ne”, rekli su izvori Novog lista.

Pozivajući se na nezvanične informacije, riječki dnevnik piše da se procjenjuje da bi Sud mogao prihvatiti takvu argumentaciju i zbog toga što se Sporazum o arbitraži spominje u ugovoru o pristupanju Hrvatske EU-u u dijelu koji se tiče ribarstva.

“Ali, to je jako nategnuto”, ocjena je neimenovanog sagovornika lista.

Izvor: Agencije