Mediji: Španija odustala od veta na samitu u Sofiji

Rajoy ne želi da njegov potpis bude na deklaraciji zajedno s potpisom predstavnika Kosova, koje Španija ne priznaje (EPA)

Veleposlanici svih 28 članica Europske unije, uključujući i Španjolsku, odobrili su nacrt deklaracije koja bi trebala biti privaćena na samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji, doznaje Tanjug.

“Nacrt deklaracije odobrio je i veleposlanik Španjolske pri EU-u. Na samim je zemljama članicama da ga prihvate”, potvrdio je izvor u bugarskom predsjedavanju Unijom.

Španjolski El Pais ranije je objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Španjolska stavila veto na taj dokument, jer, kako su naveli, premijer Mariano Rajoy ne želi da njegov potpis bude na deklaraciji zajedno s potpisom predstavnika Kosova, koje Španjolska ne priznaje.

Kompromisno rješenje

No, Tanjugov izvor demantira tu informaciju i dodaje: “Veleposlanici su odobrili nacrt deklaracije. Tekst je sada poslan zemljama zapadnog Balkana na konzultacije.”

Stalni predstavnici svih 28 zemalja članica EU-a odobrili su nacrt deklaracije na sastanku održanom prošlog četvrtka u Bruxellesu.

U diplomatskim izvorima u Bruxellesu došlo je do kompromisnog rješenja, po kojem će deklaracija biti usvojena samo od 28 zemalja članica, a ne u formatu 28 + šest partnera sa zapadnog Balkana.

Prema Tanjugu, tekst nacrta deklaracije proslijeđen je balkanskim državama “na uvid”.

Prema uvidu novinara te agencije, u nacrtu sofijske deklaracije ne spominju se “države” zapadnog Balkana nego se govori o “partnerima”, što se smatra još jednim korakom u cilju kompromisa sa zemljama Unije koje ne podržavaju neovisnost Kosova.

Prvi dio deklaracije odnosi se na podršku europskoj perspektivi regije, dok se aneks političkog dijela teksta odnosi na povezanost i regije međusobno i zapadnog Balkana s EU-om.

Ne zna se dolazi li i Rajoy

“Postoje tri dijela aneksa – prvi se odnosi na vladavinu prava, drugi na sigurnost, migracije i borbu protiv terorizma, a treći, najbitniji za građane zapadnog Balkana, govori o infrastrukturnoj, energetskoj i digitalnoj povezanosti”, izjavila je bugarska predstavnica u EU-u Ljiljana Pavlova.

Još nije izvjesno hoće li Rajoy prisustvovati samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji.

Neslužbene informacije govore o tome da je Rajoy svoje sudjelovanje na samitu uvjetovao potpunom skrajnutošću predstavnika Kosova, kojem na samitu, prema stavu Španjolske, ne bi trebalo biti dozvoljeno govoriti niti da sjediti za istim stolom s ostalim čelnicima EU-a i zemalja zapadnog Balkana.

Izvor: Agencije