Mediji: Spremaju se krvave borbe za Idlib

Turska je pregovorima navodno htjela spriječiti vjerovatni napad sirijske vojske (EPA)

Nekoliko dana uoči summita o Siriji, sve je više znakova da će se u toj državi voditi krvave borbe, i to u području oko grada Idliba na sjeverozapadu, kao posljednjem velikom teritoriju na kojem i dalje vladaju pobunjenici, prenosi Deutsche Welle.

Među pobunjenicima je najjači ogranak Al-Kaide, Hayat Tahrir al-Sham, bivša Fronta Al-Nusra, navodi njemačka medijska kuća, ukazujući da je sirijska vlada tamo koncentrirala svoje trupe i prijeti ofenzivom.

Sirijska vojska, podsjeća se u analizi, već tjednima povlači trupe prema Idlibu.

Turska šalje dodatne trupe

I Turska je tamo, također, snažno prisutna i šalje dodatne trupe.

Turska vojska, navodi se, ima 12 promatračkih mjesta na području Idliba i nastavlja pojačavati svoje trupe.

Prema obavijesti objavljenoj u Službenom listu Turske, Vlada u Ankari je prije nekoliko dana Hayat Tahrir al-Sham klasificirala kao terorističku organizaciju.

Sirijski opservatorij za ljudska prava ranije je prenio da su propali pregovori između Turske i Hayat Tahrir al-Shama o raspuštanju te pobunjeničke skupine.

Prema podacima posrednika Ujedinjenih naroda u Siriji Staffana de Misture, ta skupina ima najmanje 10.000 boraca samo u Idlibu.

Hayat Tahrir al-Sham je, prema vlastitim navodima, raskinuo veze s Al-Kaidom, ali je mnoge vlade i dalje smatraju njenim ogrankom u sirijskim granicama.

Prema pisanju sirijskih opozicijskih medija, Turska je pregovorima navodno htjela spriječiti vjerojatni predstojeći napad sirijske vojske.

Tri miliona civila u Idlibu

Turska strahuje od novog velikog vala izbjeglica, koji bi krenuli prema njenim granicima u slučaju sirijske ofenzive, navodi Deutsche Welle, uz upozorenje da su, zbog gotovo tri milijuna civila na području Idliba, humanitarne organizacije suočene s novom humanitarnom katastrofom.

Krajem tjedna trebao bi se održati summit o Siriji, na kojem će sudjelovati Rusija i Iran, na strani Vlade Bashara al-Assada, i Turska, kao zaštitnik sirijske opozicije.

Promatrači očekuju da bi na tom summitu mogla biti odlučena sudbina Idliba.

Izvor: Agencije