Mediji: Srbija pripremila kontramjere Hrvatskoj

Primjena propisa, navodi crnogorska vlada, omogućit će i plasman određenih poljoprivrednih proizvoda na tržište Turske (Reuters)

Srbija je odlučila odgovoriti na hrvatske mjere, po kojima su uvozne takse povećane za 22 puta, pa će rigozornim kontrolama, pored voća i povrća, podvrgnuti i sve druge proizvode iz Hrvatske, zbog čega ih neće biti na tržištu u narednih 30 dana, koliko traje ta procedura, doznaje Blic.

Prema njihovim spoznajama, srbijanska Uprava carina je dobila zadatak da, pored fitosanitarnih i veterinarskih provjera, radi i laboratorijske analize svih proizvoda. Stoga se pretpostavlja da će, zbog duljine okončanja njihovih provjera, a to je mjesec dana, mnogi proizvodi završiti na otpadu.

Najavljeno je i kako će takav scenarij biti na snazi sve dok se ne oglasi Europska komisija, odnosno ne suspendira hrvatsku mjeru, za koju službeni Beograd tvrdi da je suprotna Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

“Treba da se zna da je Uprava carina dobila nalog pre 10 dana da ovakvim merama podvrgne voće i povrće hrvatskog porekla. To se i radi, ali nije vlast želela to da publikuje. Mnogo je hrvatskog voća i povrća propalo jer nije u stanju da izdrži dužinu inspekcijske i laboratorijske procedure. Od juče je nalog da se rigoroznim veterinarskim, fitosanitarnim i laboratorijskim analizama podvrgnu svi hrvatski proizvodi. Reč je o mesu, mleku, sladoledu i drugim namirnicama. Dakle, nema ulaza u Srbiju dok se sve te analize ne obave. One traju 30 dana i toliko neće biti u prometu hrvatske robe. To znači da voće i povrće propada. Što se tiče mesa, mesnih prerađevina, mleka, sladoleda, koji su trebali da završe na rafovima, trgovinski lanci ostaju bez njih”, rekao je neimenovani izvor novinarima Blica.

Bez službene potvrde

Iz Uprave carina nisu željeli službeno komentirati saznanja do kojih je došao beogradski dnevnik list, dok stručnjaci tvrde kako je dobro da Srbija ima odgovor.

“Srbija ne sme da sedi skrštenih ruku na hrvatski neprimeren potez. Mi moramo da branimo naše tržište, a ja se nadam da će Evropska komisija reagovati na naš prigovor”, kaže ekonomist Ivan Nikolić.

I ministar poljoprivrede Branislav Nedimović indirektno je potvrdio saznanja Blica.

“Dok ne promene svoju odluku o uvećanim nametima za srpsko voće i povrće, nema razgovora. Mi svoje mere sprovodimo u cilju zaštite naše države”, kaže Nedimović.

Zajedno s kolegama iz balkanskih država pogođenih odlukom hrvatskog Ministarstva poljoprivrede o novom pravilniku za provedbu fitosanitarnog nadzora nad uvezenim voćem i povrćem, ministar Nedimović će u ponedjeljak u Sarajevu razgovarati o odgovoru Hrvatskoj.

Izvor: Agencije