Mediji: Šta piše u Obaminom pismu Tumpu

Obama u pismu podsjetio da su predsjednici samo "privremeni stanari te kancelarije" (EPA)

Prije nego što je napustio Bijelu kuću bivši američki predsjednik Barack Obama ostavio je svom nasljedniku Donaldu Trumpu pismo u fijoci stola u Ovalnom uredu na kome je pisalo da je namijenjeno “gospodinu predsjedniku”.

To je ujedno bila i posljednja komunikacija između 44. i 45. predsjednika SAD-a, a američki CNN je dobio kopiju tog pisma i objavio ga.

U pismu Obama je Trumpu iznio nekoliko zaključaka nastalih u posljednjih osam godina, koliko je Obama bio predsjednik SAD-a.

“Prvo, obojica smo blagoslovljeni, na različite načine, velikom dobrom srećom… Na nama je da uradimo sve što možemo da izgradimo još više stepenika ka uspjehu za svako dijete i porodicu voljne da naporno rade. Drugo, američko vodstvo u ovom svijetu je stvarno neophodno. Na nama je da, kroz akcije i primjere, održimo međunarodni poredak koji se stabilno širi od kraja Hladnog rata i od kojeg zavise naše bogatstvo i sigurnost”, napisao je Obama.

On je u pismu podsjetio da su predsjednici samo “privremeni stanari te kancelarije”.

Obama bio spreman da pomogne

“To nas čini čuvarima onih demokratskih institucija i tradicija – poput vladavine zakona, razdvajanja moći, zaštite jednakosti i civilnih sloboda – za koje su se naši preci borili i krvarili. Bez obzira na svakodnevne političke trzavice, na nama je da ostavimo te instrumente naše demokratije bar toliko jakima kako smo ih zatekli”, ocijenio je Obama.

Obama je posavjetovao Trumpa da uvijek nađe vrijeme za prijatelje i porodicu i poručio mu da je spreman da pomogne.

“Michelle i ja želimo Vama i Melaniji sve najbolje na početku ove velike avanture i znajte da smo tu, spremni da pomognemo na svaki način na koji možemo”, poručio je Obama.

Kako se navodi, Trump je nakon što je pročitao pismo želio da pozove Obamu i zahvali mu, ali zbog putovanja u Kaliforniju Obama nije mogao da se javi.

Kad je jedan od Obaminih pomoćnika pozvao Bijelu kuću da uzvrati poziv, osoblje novog predsjednika je objasnilo da je Trump samo želio da se zahvali na pismu. 

Izvor: Agencije