Mediji: Šta se očekuje od Evropljana u slučaju Khashoggi?

Jamal Khashoggi
Ubistvo Jamala Khashoggija, koje je 2. oktobra počinio tim saudijskih operativaca, izazvalo je zgražanje diljem svijeta (EPA)

Francuski list L'Opinion postavlja pitanje šta se očekuje od zapadnih zemalja kao reakcija na ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija te naglašava kao je taj odgovor još uvijek slab.

Uprkos tome što su velikim zapadnim prijestolnicama predočeni dokazi koje je Turska iznijela o ovom zločinu, samo je Njemačka do sada zaustavila prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, navodi list.

Dodaje da francuski predsjednik Emmanuel Macron sve do danas odbacuje svaku vezu između ubistva Khashoggija i prodaje oružja.

Međutim, L'Opinion smatra da bi izvještaj američke Centralne obavještajne agencije – CIA mogao potaknuti ove zapadne prijestolnice da uvedu embargo na prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, zbog njene uloge u ubistvu Khashoggija i zbog zločina protiv civila u ratu kojeg vodi u Jemenu. 

Uloga Mohameda bin Salmana

I pored toga što je saudijski princ prijestolonasljednik Mohamed bin Salman negirao da ima ikakve veze s atentatom na Khashoggija, izvještaj CIA-e zaključuje da je Bin Salman taj koji je izdao naredbu da Khashoggi bude ubijen, što će predstavljati značajan pomak u prirodi odnosa između Saudijske Arabije i zapadnih prijestolnica, navodi francuski list.

L'Opinion ističe da su se brojni zapadni mediji usredotočili na izvještaj američke obavještajne agencije, a da su neki od njih pozvali Saudijsku Arabiju da preuzme odgovornost za ovaj zločin.

Dodaje da postoji stvarni koncenzus o ulozi Saudijske Arabije u ovom zločinu, nakon što je Turska upoznala SAD, Francusku, Njemačku i Veliku Britaniju sa snimcima koji dokazuju da je ubistvo izvršeno s predumišljajem te naglasila da je naredba za ubistvo došla sa vrha saudijske vlasti.

L'Opinion dodaje da su američki demokratski i republikanski zastupnici, nakon što je saudijski državni tužitelj saopćio da traži smrtnu kaznu za pet od ukupno 11 optuženih za ubistvo Khashoggija, počeli usvajati nacrt zakona koji ima za cilj kazniti Saudijsku Arabiju zbog njene uloge u ubistvu novinara i u ratu u Jemenu, kao i da su pozvali na obustavu prodaje američkog oružja Rijadu.

Izvor: Mediji