Mediji: Strožije provjere za odobrenje američkih viza

Pravnici tvrde da bi nova pravila mogla dovesit do rasnog profiliranja (Reuters)

Američki državni sekretar Rex Tillerson poslao je upute američkim diplomatskim misijama da identificiraju populacije koje zahtijevaju veću kontrolu i postrože provjere prilikom odobravanja viza za te skupine, po diplomatskim dokumentima u koje je uvid imao Reuters.

Naložio je, također, “obavezne provjere društvenih medija” za sve ljude koji traže vizu, a boravili su na teritoriji koju kontrolira oružana grupa Islamska država Irak i Levant.

Provjeru društvenih medija konzularni zvaničnici sada vrlo rijetko provode.

Spisak kriterija za identifikaciju

Dokument od 17. marta sadrži uputu šefovima odjela za konzularne poslove u svim američkim diplomatskim misijama da formiraju radne grupe zvaničnika za provedbu zakona i obavještajaca kako bi “sastavili spisak kriterija za identifikaciju populacija koje zahtijevaju veću kontrolu”.

Osobe koje traže azil, a pripadaju nekoj od tih grupa trebale bi biti podvrgnute strožijim sigurnosnim provjerama.

Te grupe vjerovatno će se razlikovati od zemlje do zemlje, smatraju upućeni izvori.

Američki predsjednik Donald Trump smatra da su strožije provjere stranaca potrebne kako bi se zemlja zaštitila od terorističkih napada.

Bez komentara State Departmenta

Pravnici smatraju da bi to moglo dovesti do profiliranja tražilaca viza na osnovu njihove nacionalnosti ili religije.

Neki konzularni zvaničnici rekli su da se nove upute, osim identificiranja posebnih populacija i strožije provjere društvenih medija, ne razlikuju mnogo od dosadašnjih praksi, s obzirom na to da su provjere ionako jako stroge.

State Department nije želio komentirati ovu informaciju.

Izvor: Agencije