Mediji: Studija upozoravala na nestabilnost vijadukta u Đenovi

Đenova, Vijadukt, Morandi, Urušavanje
Studija je otkrila da su potpornji na dijelu koji se srušio reagirali na vibracije 'na način koji ne odgovara u potpunosti očekivanjima' (EPA)

Inženjerska studija koju je prošle godine naručila tvrtka za upravljanje talijanskim autocestama Autostrade upozoravala je na stanje betonskih nosača sajli koje su držale vijadukt što se ovoga tjedna srušio u Genovi, javljaju u petak dva talijanska medija.

Autostrade per l'Italia, u sastavu građevinske grupe Atlantia, upravlja dijelom autoceste A10 koji povezuje francusku granicu do Đenove, na kojoj je u utorak popustio vijadukt, ubivši 38 ljudi.

Vijadukt je imao problema i nedugo nakon izgradnje 1967. godine, a neki potpornji ojačani su ranih 90-ih, napominju stručnjaci.

Atlantia nije odmah komentirala izvještaj novina La Stampe i Repubblice koje su citirale studiju milanskog inženjerskog sveučilišta Politecnico iz studenog 2017. godine, prenosi Hina.

Autostrade naglašava kako su, sukladno zakonu, kvartalno pratili stanje mosta i da su proveli dodatne provjere unajmljivanjem vanjskih stručnjaka.

Neophodna daljnja analiza

No, studija je otkrila kako su potpornji na dijelu mosta koji se kasnije srušio reagirali na vibracije “na način koji ne odgovara u potpunosti očekivanjima i zahtijevaju daljnju analizu”.

U studiji se kaže kako je anomalija bila povezana s korozijom metala u dijelovima nekih sajli.

Jedna od zanimljivosti mosta bila je ta da su sajle ugrađene u beton, što otežava procjenu njihova stanja.

Novine naglašavaju kako je kompanija u svibnju najavila ulaganje od 20 milijuna eura u jačanje potpornja, koji nisu bili ojačani od 90-ih.

Spasioci su u petak nastavili pretraživati pod ruševinama vijadukta i još se između 10 i 20 osoba smatra nestalima, a dan žalosti i komemoracija za žrtve održat će se u subotu.

Italija je još u šoku nakon katastrofe, a istovremeno se produbljuje sukob između talijanske vlade i koncesionara Autostrade per l'Italia, koju dužnosnici optužuju za nepravilno održavanje cestovnog objekta koji se urušio u utorak prije podne.

Prema službenim podacima, broj žrtava u urušavanju vijadukta Morandi u četvrtak je iznosio 38, uz 15 ozlijeđenih, od kojih je pet u teškom stanju.

Državni tužitelj za Đenovu Francesco Cozzi izjavio je novinarima da “bi moglo biti još između deset ili dvadeset osoba nestalih”.

U noći s četvrtka na petak uz svjetlo snažnih projektora, spasioci su bez predaha nastavili pretraživati divovske blokove i betonsku armaturu uz pomoć pasa i građevinskih mašina.

“Naravno, nećemo stati, radimo cijelu noć”, izjavila je glasnogovornica vatrogasaca Marcella Battaglia i objasnila da se ekipe smjenjuju.

Traženje ‘krivca’ i u EU

U međuvremenu nastavlja se sukob između Autostrade per l'Italia i vlade koja je odmah nakon nesreće najavila da će uskratiti koncesiju toj kompaniji koja se s druge strane ne predaje, tvrdi da je sve obavljala korektno.

Talijanska populistička Vlada obrušila se u traženju krivca i na Europsku uniju i njenu politiku štednje koja, kako tvrdi Rim, sprječava investicije.

Na te optužbe reagirala je Europska komisija podsjetivši da je pozivala Italiju da ulaže u svoju infrastrukturu i da države članice “samostalno odlučuju” o svojim prioritetima.

Povjerenik EU-a za proračun Guenther Oettinger je u četvrtak na svojem Twitter profilu napisao: “Vrlo je ljudski tražiti nekoga na koga svaliti krivnju kada se dogodi tako strašna nesreća kao što je ova u Đenovi. Ipak, treba sagledati činjenice”.

Podsjetio je kako u sedam godina, od  2014. do 2020, Italija treba primiti 2,5 milijarda eura za ceste i vlakove, zatim 12 milijarda eura iz Fonda za regionalni razvoj za  pomoć siromašnijim regijama, a dobila je i zeleno svjetlo za 8,5 milijarda eura namijenjenih nacionalnoj potrošnji. 

Izvor: Agencije