Mediji: Švicarci odbili brže odustajanje od nuklearne energije

Švicarska, Referendum
Ankete nagovještavaju tijesnu utrku po pitanju koje bi Švicarsku moglo odvesti putem Njemačke (Reuters)

Švicarci su u nedjelju na referendumu odbacili prijedlog o ubrzanju odustajanja te zemlje od nuklearne energije.

Većina kontona glasovala je protiv tog plana. Prema švicarskom sustavu, za uspjeh referenduma potrebno je da prijedlog dobije većinu kantona, ali i glasova birača.

Prema projekciji televizije SRF, protiv ove inicijative bilo je 55 posto birača, dok je ‘za’ glasovalo 45 posto njih, prenosi Tanjug agenciju AP.

Plan o odustajanju od nuklearne energije koji je promovirala je Zelena stranka i predviđao je da do 2029. godine bude zatvorena i poslednja od pet švicarskih nuklearnih elektrana.

Švicarska je već odlučila da će u nekom trenutku zatvoriti svoje nuklearke, ali bi glas “za” na nedjeljnom referendumu značio da će već iduće godine s radom prestati tri od pet postojećih reaktora. 

Protivljenje Vlade i parlamenta

Vlada u Bernu odlučila je 2011. godine postupno ugasiti svoje nuklearne elektrane, ali nije određen rok u kojem će se to realizirati, prenosi Hina. 

Motiv za takvu odluku bila je nesreća u japanskoj nuklearnoj elektrani u Fukushimi.

Plan Vlade je bio da se pet nuklearnih reaktora koji danas proizvode trećinu švicarskih potreba za strujom isključe kad dosegnu svoj operativni rok, ali je taj datum moguće produžiti svim nuklearkama ako se procijeni da su sigurne.

Ankete su nagovještavale tijesnu utrku po pitanju koje je Švicarsku moglo odvesti na sličan put na kojem je i susjedna Njemačka.

Nijemci, naime, ubrzano prelaze na obnovljive izvore energije kao što je solarna, kako bi na vrijeme, do 2022. godine – što je rok koji je Njemačka sebi postavila nakon havarije u Fukushimi – u potpunosti napustila nuklearnu energiju.

Inicijativu za nedjeljno glasanje pokrenula je švicarska Zelena stranka prije pet godina, tražeći da reaktori prestanu s radom nakon 45 godina aktivnosti. 

Bez određenog roka “morate čekati da se dogodi kvar ili incident prije no što zatvorite nuklearke”, rekao je glasnogovornik inicijative Mathias Schlegel za AFP. 

Glas “za” značio bi da se već iduće godine mora zatvoriti elektrana Benzau u sjevernom kantonu Aargau na njemačkoj granici, jer je u pogonu 47 godina. Ta elektrana s dva reaktora najstarija je operativna nuklearka na svijetu. 

Elektrana Muhlberg, otvorena u bernskom kantonu 1972., također bi se morala zatvoriti iduće godine. Elektrana Gosgen u Slohthurnu s radom bi prestala 2024., a Leibstadt u Aargau 2029. godine. 

Iako švicarska vlada podržava postupno zatvaranje nuklearnih pogona, protivila se ovoj inicijativi jer smatra da bi to dovelo do njihovog prebrzog prestanka rada, upozorivši kako se takvo smanjenje proizvodnje struje možda ne bi mogla dovoljno brzo nadoknaditi onom iz obnovljivih izvora. 

“To bi značilo da bi Švicarska u narednim godinama morala uvoziti veliku količinu struje”, istaknula je vlada, dodavši kako bi to “potkopalo sigurnost opskrbe, te ne bi imalo ekološkog smisla jer struju iz inozemstva često proizvode elektrane na ugljen”. 

Inicijativi se protivio i švicarski parlament, odnosno sve stranke desnice, dok su Zeleni imali podršku stranaka ljevice.

Činilo se da inicijativa ima podršku i u narodu, no ankete su pokazale kako ona u proteklih nekoliko tjedana pada.

Posljednja anketa, koju je prošlog tjedna proveo gfs.bern, pokazala je da 48 posto ispitanika podržava inicijativu, što je velik pad u odnosu na 58 posto koliko ih je bilo prošlog mjeseca. 

Protivilo se nešto više od 46 posto, što je 10 postotnih bodova više u odnosu na prošli mjesec.

Svega četiri posto energije iz obnovljivih izvora

Pobornici inicijative ističu kako će švicarski nuklearni pogoni ove zime ionako raditi sa samo 50 posto kapaciteta jer su elektrane Beznau i Leibstadt izvan funkcije zbog popravaka. 

Uvjereni su da ubrzana ekspanzija proizvodnje energije iz obnovljivih izbora u Švicarskoj i u Europi može na vrijeme nadoknaditi proizvodnju izgubljenu zatvaranjem reaktora. 

Prema službenim statistikama iz 2015., Švicarska trenutačno dobiva 33 posto struje iz nuklearki, 60 posto iz hidrocentrala, a samo je četiri posto struje iz obnovljivih izvora poput Sunčeve energije i vjetra. 

Pobornici inicijative smatrali su da bi glas “za” ubrzao investiranje u obnovljive izvore.

Prema švicarskoj televiziji, na autorizaciju trenutno čeka više od 40 tisuća zelenih energetskih projekata koji imaju potencijal učiniti trenutnu zelenu proizvodnju struje dva do tri puta većom.

Izvor: Agencije